avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de ajutor public judiciar - cale de atac
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de ajutor public judiciar - cale de atac

Buna ziua,va rog un sfat autorizat.Sunt reclamant intr-un dosar,am platit taxa de timbre aferenta cerererii de chemare in judecata,dar paratul nu vrea sa o plateasca,formuland cerere de ajutor public judiciar invocand tot felul de greutati(ca are copii,ca nu are venituri,ca are credite,etc).Instanta I-a acordat scutirea de la plata taxei(el facand si o cerere reconventionala in acest dosar).Incheierea de sedinta nu s-a redactat nici la 5 zile dupa primul termen de judecata,dar I s-a admis aceasta cerere de ajutor public judiciar fara ca instant sa aiba la dispozitie o ADEVERINTA eliberata de A.N.A.F in ceea ce priveste faptul ca paratul reconvenient nu are venituri(apropos,el are venituri si inca multe ,este imbarcat pe un vas cu o companie straina,castiga din informatiile mele in jur de 2500 euro pe luna,nu pot dovedii acestea,mi-a spus un coleg de al lui)Intrebare: Cum fac sa atatc aceasta cerere de ajutor public judiciar prin care instant I-a admis sa nu plateasca taxa de timbre aferenta reconventionalei???
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 09:36, 21 Noiembrie 2013
Nu aveti cale de atac la acest moment.

Scutirea de la plata taxei de timbru, este o facilitate pe care legea o acorda celor ce fac dovada, in conditiile legii, ca sunt in imposibilitatea platii unei astfel de taxe. Este un ajutor pe care instantele il acorda, dupa verificarea temeinica a actelor/dovezilor depuse de catre cel ce solicita acest lucru.

Cererea de ajutor public judiciar nu se formuleaza in contradictoriu cu cealalta parte din litigiu si nici nu reprezinta un act ce trebuie pus in discutia partilor.

Instanta se pronunta prin incheiere asupra acestui aspect. Incheierea prin care se admite sau respinge cererea de ajutor public judiciar, este supusa cailor de atac o data cu fondul cauzei.
Multumesc frumos !!!
Trebuie sa aveti dovezi in sensul ca paratul-reclamant a facut o cerere cu rea-credinta.

Art. 17
(1) Orice persoana interesata va putea sesiza oricand instanta care a incuviintat ajutorul public judiciar, prezentand dovezi cu privire la situatia reala a celui caruia i s-a incuviintat cererea; ajutorul public judiciar nu se suspenda in cursul noilor cercetari.
(2) Daca instanta constata ca cererea de ajutor public judiciar a fost facuta cu rea-credinta, prin ascunderea adevarului, va obliga, prin incheiere, pe cel care a beneficiat nejustificat de ajutor public judiciar la restituirea cu titlu de despagubire a sumelor de care a fost scutit, precum si la o amenda in cuantum de pana la 5 ori suma pentru care a obtinut nejustificat scutirea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri modeste si taxa judiciara de timbru ioanandrei ioanandrei Va rog , o lamurire: 1. Cauza evaluabila in bani. Instanta de fond : TRIBUNALUL. RECLAMANTA plateste TAXA JUDICIARA DE TIMBRU la valoarea declarata . Pierde ... (vezi toată discuția)
Scutire la plata taxei judiciare de timbru. MelindaB. MelindaB. SALUT ! Bine v-am gasit.:) (sunt noua pe aici) M-ar interesa opiniile voastre in aceasta speta. In prima instanta, reclamanta avand pretentii banesti, ... (vezi toată discuția)
Anulare apel netimbrat ContSters416386 ContSters416386 Am facut apel dupa ce reclamantul a castigat la fond rezolutiunea contractului de intretinere care a beneficiat de scutire taxa timbru .Dupa depunere apel am ... (vezi toată discuția)