avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Deducerea personala de baza
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Deducerea personala de baza

deducerea personala de baza se acorda si salariatului care are un singur contract de munca si este cu timp partial, sau numai celor ce au contract de munca cu norma intreaga? Care este cadrul legal?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:47, 21 Noiembrie 2013
are dreptul si salariatul cu timp partial.,care are functia de baza ..
citit..
[ link extern ] /
Deducerea personala (nu se mai zice de baza) se acorda la locul de munca de baza, in functie de venituri si de numarul de persoane declarate in intretinere.
Salariatul poate alege, daca are mai multe locuri de munca, unul dintre ele ca loc de munca cu functia de baza, indiferent de norma de lucru.Numai la acel loc de munca are dreptul la deducere personala si tichte de masa, daca se acorda de catre firma.

Codul fiscal:
ART. 56
(1) Persoanele fizice prevãzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formã de deducere personalã, acordatã pentru fiecare lunã a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se aflã funcţia de bazã.
(2) Deducerea personalã se acordã pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pânã la 1.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 250 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoanã în întreţinere - 350 lei;
- pentru contribuabilii care au douã persoane în întreţinere - 450 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 550 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 650 lei.
Pentru contribuabilii care realizeazã venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.001 lei şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţã de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.
Pentru contribuabilii care realizeazã venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordã deducerea personalã*).
(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia pânã la gradul al doilea inclusiv, ale cãrei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depãşesc 250 lei lunar.
(4) În cazul în care o persoanã este întreţinutã de mai mulţi contribuabili, suma reprezentând deducerea personalã se atribuie unui singur contribuabil, conform înţelegerii între pãrţi.
(5) Copiii minori, în vârstã de pânã la 18 ani împliniţi, ai contribuabilului sunt consideraţi întreţinuţi.
(6) Suma reprezentând deducerea personalã se acordã pentru persoanele aflate în întreţinerea contribuabilului, pentru acea perioadã impozabilã din anul fiscal în care acestea au fost întreţinute. Perioada se rotunjeşte la luni întregi în favoarea contribuabilului.
(7) Nu sunt considerate persoane aflate în întreţinere:
a) persoanele fizice care deţin terenuri agricole şi silvice în suprafaţã de peste 10.000 mp în zonele colinare şi de şes şi de peste 20.000 mý în zonele montane;
b) persoanele fizice care obţin venituri din cultivarea şi din valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor în sere, în solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat, din cultivarea şi din valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor, precum şi din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole, indiferent de suprafaţã.
(8) Deducerea personalã determinatã potrivit prezentului articol nu se acordã personalului trimis în misiune permanentã în strãinãtate, potrivit legii.


HG nr.44/2004 - norme de aplicare a Codului fiscal:

105. Deducerea personală nu se fracţionează în funcţie de numărul de ore în cazul veniturilor realizate în baza unui contract de muncă cu timp parţial, la funcţia de bază.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere personala patrizia patrizia intrebarea mea este daca pot sa trec la deducere personala pe mama mea care are o pensie de 196 ron (vezi toată discuția)
Deducere personala neon butterflies neon butterflies care sunt conditiile pentru ca un salariat sa beneficieze de deducere ? (vezi toată discuția)
Deducere suplimentara pentru copil major fara loc de munca (30 de ani) dijmarescu dijmarescu Buna ziua, In cazul in care un salariat declara ca fiul sau in varsta de 30 de ani nu are loc de munca si aduce adeverinta de la Administratia fiscala din ... (vezi toată discuția)