avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum il opresc pe tatal copilului meu sa mai vina la ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum il opresc pe tatal copilului meu sa mai vina la scoala?

Buna seara. Problema mea este urmatoarea: fetita mea in varsta de 9 ani si jumatate este permanent deranjata de tatal el natural in timpul orelor de curs. De un an si jumatate nu a mai trimis pensie alimentara. In urma acestei plangeri el a adus dovezi false . Acum este cercetat pentru fals in inscrisuri si uz de fals si pentru neplata pensiei alimentare. Cu toate acestea, el vine la scoala unde invata fetita doar pentru a o bulversa si mai rau. Acum, dupa un an si jumatate, cand a intrat in clasa a cerut doamnei sa i arate care este copilul pe numele D.D, pentru ca el nu o mai recunoaste. Copilul nu doreste sa l vada, plange, tremura si nu s epoate concentra la orele de clasa. Va rog frumos, dati mi un sfat, unde sa merg, cu cine sa vorbesc, ce sa fac. Doresc sa nu o mai deranjeze in timpul orelor, mai ales ca acum in clasa a III a sunt foarte multe de invatat. Multumesc anticipat. Mai doresc sa va intreb daca as putea sa cer custodie exclusiva. El a mai fost cercetat penal pentru abuz fizic asupra fetitei, atunci primind o amenda de 1000 de RON. Multumesc frumos .
Cel mai recent răspuns: MariaBalasa , utilizator 11:23, 25 Noiembrie 2013
Fetita imi este incredintata mie printr o hotarare judecatoreasca iar el are un program de vizita pe care de aproximativ doi ani nu l a indeplinit deloc. Intr adevar pe hotarare scrie ca autoritatea parinteasca trebuie sa fie in comun. Sa inteleg ca totusi legal, i se poate interzice accesul in clasa dar nu in scoala?
Locuinta fetei e la dvs, nu aveti copilul in incredintare, ci aveti drepturi si obligatii egale, exercitand autoritatea parinteasca in comun.
vizita copilului nu se face la scaola, la scoala parintee merge sa se intereseze de copil si pt asta ar trebui sa vb cu invatatoarea sau directorul scolii. Dupa mine, nu ar avea de ce sa intre in sala de curs, nu in timpul orelor si nu in pauza. Intr-o pauza merge la cancelarie daca vrea.
Poate astepta copilul cand iese de la scoala pt a-l conduce acasa, asta ar fi ceva noarmal daca relatia ar fi una normala intre parinte si copil.

Interesati-va intai la scoala despre ce s-a intamplat mai exact.
Pt emiterea unui ordin de restrictie si protectie va adresati judecatoriei de care apartineti cu domiciliul in baza legii 25/2013 pt completarea legii 217/2003
Art. 26
(1) Persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei poate solicita instantei ca, in scopul inlaturarii starii de pericol, sa emita un ordin de protectie, prin care sa dispuna, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre urmatoarele masuri � obligatii sau interdictii:
e) interdictia pentru agresor de a se deplasa in anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza sau le viziteaza periodic;
f) interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod, cu victima;
(3) Pe langa oricare dintre masurile dispuse potrivit alin. (1), instanta poate dispune si obligarea agresorului de a urma consiliere psiholgica, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor masuri de congtrol, efectuarea unui tratament ori a unor forme de ingrijire, in special in scopul dezintoxicarii."
28. Articolul 27 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 27
(1) Durata masurilor dispuse prin ordinul de protectie se stabileste de judecator, fara a putea depasi 6 luni de la data emiterii ordinului.
(2) Daca hotararea nu cuprinde nicio mentiune privind durata masurilor dispuse, acestea vor produce efecte pentru o perioada de 6 luni de la data emiterii ordinului."
29. Dupa articolul 27 se introduc unsprezece noi articole, articolele 27^1-27^11, cu urmatorul cuprins:
"Art. 27^1
(1) Cererea pentru emiterea ordinului de protectie este de competenta judecatoriei de pe raza teritoriala in care isi are domiciliul sau resedinta victima.
(2) Cererea pentru emiterea ordinului poate fi introdusa de victima personal sau prin reprezentant legal.
(3) Cererea poate fi introdusa in numele victimei si de:
a) procuror;
b) reprezentantul autoritatii sau structurii competente, la nivelul unitatii administrativ-teritoriale, cu atributii in materia protectiei victimelor violentei in familie;
c) reprezentantul oricaruia dintre furnizorii de servicii sociale in domeniul prevenirii si combaterii violentei in familie, acreditati conform legii, cu acordul victimei.

Art. 27^2
(1) Cererea privind emiterea ordinului de protectie se intocmeste potrivit formularului de cerere prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta lege.
(2) Cererea este scutita de taxa judiciara de timbru.

Art. 27^3
(1) Cererile se judeca de urgenta, in camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatgorie.
(2) Citarea partilor se face potrivit regulilor privind citarea in cauze urgente.
(3) La cerere, persoanei care solicita ordinul de protectie i se poate acorda asistenta sau reprezentare prin avocat.
(4) Asistenta juridica a persoanei impotriva careia se solicita ordinul de protectie este obligatorie.
(5) In caz de urgenta deosebita, instanta poate emite ordinul de protectie chiar in aceeasi zi, pronuntandu-se pe baza cererii si a actelor depuse, fara concluziile partilor.
(6) Procurorul are obligatia de a informa persoana care solicita ordinul de protectie asupra prevederilor legale privind protectia victimelor infractiunii.
(7) Judecata se face de urgenta si cu precadere, nefiind admisibile probe a caror administrare necesita timp indelungat.
(8) pronuntarea se poate amana cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordinului se face in cel mult 48 de ore de la pronuntare.

Art. 27^4
In cazurile prevazute la art. 27^1 alin (3), victima poate renunta, potrivit art. 246 din Codul de procedura civila, la judecarea cererii privind ordinul de protectie.

Art. 27^5
(1) Ordinul de protectie este executoriu.
(2) La cererea victimei sau din oficiu atunci cand imprejurarile cauzei impun astfel, instanta va putea hotari ca executarea sa se faca fara somatie sau fara trecerea vreunui termen.



Art. 27^7
(1) Ordinul de protectie se comunica de indata structurilor Politiei Romane in ca caror raza teritoriala se afla locuinta victimei si a agresorului.
(2) Ordinul de protectie prin care se dispune oricare dintre masurile prevazute la art. 26 alin. (1) se pune in executare de indata de catre sau, dupa caz, sub supravegherea politiei.
(3) Pentru punerea in executare a ordinului de protectie, politistul poate intra in locuinta familiei si in orice anexa a acesteia, cu consimtamantul persoanei protejate sau, in lipsa, al altui membru al familiei.
(4) Organele de politie au indatorirea sa supravegheze modul in care se respecta hotararea si sa sesizeze organul de urmarire penala in caz de sustragere de la executare.

Art. 27^8
(1) Incalcarea oricareia dintre masurile prevazute la art. 26 alin. (1) si dispuse prin ordinul de protectie constituie infractiunea de nerespectare a hotararii judecatoresti si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
(2) In caz de condamnare, nu se poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 24 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator
In timpul orelor nu poate intra nici ministrul invatamantului. In pauze numai daca parintele este chemat sau intervine o situatie exceptionala (trebuie sa-i lase cheia copilului, sa-i aduca un obiect fara de care nu poate sa participe la ora, desi asta nu-i un motiv serios, sau sa il invoiasca pentru restul zilei). La sfarsitul programului poate sa vina daca este chemat, insa in situatii ca a dv. ar trebui sa fiti chemati impreuna.
Singura situatie in care poate participa fara restrictii este la ora saptamanala de consiliere a parintilor si, evident, la sedintele cu parintii.

Insisitati pe interdictia impusa de director... aici nu prea stiu ce sa va spun, ca nimeni nu are voie in scoala in afara situatiilor descrise mai sus. Am convingerea ca in acea scoala nu ramane la usa decat cine nu vrea sa intre.
Situatia trebuie privita in perspectiva: cereti interdictie si obtineti. ( Va dura, poate ani de zile, ca asa e in instanta. ) Il puteti opri sa faca in continuare ce face? Ma indoiesc. Si daca se lasa cu inchisoare la un moment dat, tot va face ce face acum, poate si mai rau, prin interpusi. Avocatii care au de rezolvat asemenea situatii va pot confirma ca asa se intampla sistematic.

Ce s- ar putea face? Trebuie vazuta situatia in lumina adevarata: Copilul este o fiinta cu personalitatea proprie, care trebuie respectata de toti. Copilul nu il respinge pe tata pentru ca este intr- atat de matur incat sa distinga binele de rau, ci pentru ca in mediul lui apropiat ( dvs si poate alte rude) vede ca tatal este respins.
Tatal nu plateste pensia alimentara pentru ca probabil nu are bani. Daca are bani, obligati- l sa plateasca, prin judecatorie. Daca nu ( si probabil nu are nici bunuri ce pot fi executate silit) conveniti cu el cum rezolvati pe viitor problema. Ideea ar fi sa stabiliti o minima comunicare cu tatal, nu continuati divortul ( asta e ce faceti acum, din pacate) pentru ca e clar ca pe copil il afecteaza situatia. Si nu doar din cauza tatalui ...
Ar trebui sa ganditi dvs o strategie ( alta decat pe calea judecatoriei) care sa- l includa pe copil in viata tatalui. Copilul este si al lui, totusi si e clar ca tatal nu e in stare sa rezolve situatia conflictuala!
In cazul in care copilul ( accidental) ramane fara dvs, cum se descurca in viata? Adevarul e ca tot femeia/ mama trebuie sa rezolve si situatii de genul acesta, ca sa- i ocroteasca pe copii. Tatii in cazuri foarte rare sunt capabili de asa ceva.

Pe de alta parte, dupa cativa ani copilul va va reprosa ori cel putin va gandi ca ar fi fost bine sa aiba alaturi in copilarie si pe tatal sau, indiferent de faptul ca dvs ati stabilit un program de vizite care in prezent nu este respectat.

Ideea ar fi sa cautati sa stabiliti o cale de comunicare cu tatal spre binele copilului.

Ar fi bine sa nu contati foarte mult pe profesori in acest caz: ei pot da un minim sprijin, dar problema este a familiei. Daca un sfert din copiii din scoala ar fi in aceasta situatie ( sunt tot mai multi) , va dati seama ce ar insemna? Profesorii sunt in scoala in primul rand pentru a- i instrui pe elevi; cand este cazul, intervin si in completarea educatiei generale pe care eventual copiii nu o primesc in familie.
Dar sa rezolve si probleme de familie, e cam mult! Nu au cand, au altele de facut!
Va doresc succes intr- o alta abordare a situatiei!
Ultima modificare: Luni, 25 Noiembrie 2013
MariaBalasa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordin de restrictie anaferat anaferat cum pot obtine un ordin de restrictie? cui trebuie sa ma adresez si cit dureaza pina obtin acest ordin? este vb de ordin de restrictie pt sotul meu (vezi toată discuția)
Ordin de restictie marina eusenia marina eusenia Cum pot optine un ordin de restrictie?sotul e violent verbal si fizic cu mine si copilu de 14 ani,tin sa precizez e eliberat conditionat!ce pot face sunt ... (vezi toată discuția)
Ce pot face impotriva fostului sot care continua sa dea in mine? Catus Catus Dupa divorț am locuit preună si a continuat sa de a in mine.Ce pot face? (vezi toată discuția)