avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pensie MApN timp de un an jumatate dupa deces, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pensie MApN timp de un an jumatate dupa deces, recuperare de la mostenitori

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie:

Tata a decedat in octombrie 2009. La 5 zile dupa deces am anuntat toate institutiile de care noi (copiii) stiam de ele:
- Centrul Militar Judetean Valcea, de unde am ridicat si ajutorul de deces
- BCR unde avea un credit pe 5 ani
- BCR Asigurari unde am deschis dosar de dauna
- BRD unde avea un card de credit
- Aviva Asigurari unde am deschis dosar de dauna.

Dosarul la BCR Asigurari si Aviva s-au rezolvat in februarie 2011. Ambele credite au fost acoperite. Am dovada de la BCR si BRD ca creditele sunt "stinse".

Insa, in decembrie 2010 am constatat ca MApN inca trimitea bani in contul de pensie al tatalui pe care il avea tot la BCR.

Deci, chiar daca am primit ajutor de deces banii de pensie tot veneau in contul BCR. BCR a retras in continuare ratele in lunile urmatoare pana a incasat valoarea politei.

Le-am trimis in februarie 2011 celor de la MApN notificare sa nu mai trimita pensia.

Acum cei de la MApN spun ca vor banii de la mostenitori. Am dezbatut succesiunea in martie 2011, dupa ce am rezolvat cu bancile.

De ce nu a fost suficienta notificarea la MApN pentru ajutorul de deces? Nu mi se pare corect sa platesc suma (un pasiv) de care banca nu m-a informat. Pe extrasul eliberat de BCR scrie, datorie 0.

Ce ma sfatuiti sa fac?

Cel mai recent răspuns: george68feb , utilizator 19:25, 29 Noiembrie 2013
@jbip21

In fapt, este vorba despre birocratia functionarilor sau cum s-or mai numi ei la Ministerul Apararii Nationale, care incurca pe toata lumea care are vreun interes legitim de a rezolva o problema, cum a fost si este cea cu care va confruntati dvs. in calitate de mostenitor al raposatului tata. Nu stiu cat de vinovate pot fi bancile la care clientul avea conturi, dar trebuie pus in evidenta faptul ca cei de la M.Ap.N. au ignorat toate actele pe care le-ati trimis acestora in sensul de a nu mai vira pensia pe numele pensionarului. Bancile se fac vinovate intr-un fel pentru ca si-au tras ratele la imprumuturi desi acestea au fost achitate inainte de termen dupa decesul debitorului. Formulati o petitie ministrului apararii la care anexati copii de pe inscrisurile pe care le detineti. Functionarii din Ministerul Apararii Nationale comit abuzuri solicitand recuperarea acelor sume de bani care erau venituri din pensie, in ciuda faptului ca aveau cunostinta de decesul beneficiarului inca de la 5 zile dupa ce a fost anuntat Ministerul Apararii Nationale.

Ultima modificare: Marți, 26 Noiembrie 2013
Admin, administrator
jbip21 a scris:

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie:

Tata a decedat in octombrie 2009. La 5 zile dupa deces am anuntat toate institutiile de care noi (copiii) stiam de ele:
- Centrul Militar Judetean Valcea, de unde am ridicat si ajutorul de deces
- BCR unde avea un credit pe 5 ani
- BCR Asigurari unde am deschis dosar de dauna
- BRD unde avea un card de credit
- Aviva Asigurari unde am deschis dosar de dauna.

Dosarul la BCR Asigurari si Aviva s-au rezolvat in februarie 2011. Ambele credite au fost acoperite. Am dovada de la BCR si BRD ca creditele sunt "stinse".

Insa, in decembrie 2010 am constatat ca MApN inca trimitea bani in contul de pensie al tatalui pe care il avea tot la BCR.

Deci, chiar daca am primit ajutor de deces banii de pensie tot veneau in contul BCR. BCR a retras in continuare ratele in lunile urmatoare pana a incasat valoarea politei.

Le-am trimis in februarie 2011 celor de la MApN notificare sa nu mai trimita pensia.

Acum cei de la MApN spun ca vor banii de la mostenitori. Am dezbatut succesiunea in martie 2011, dupa ce am rezolvat cu bancile.

De ce nu a fost suficienta notificarea la MApN pentru ajutorul de deces? Nu mi se pare corect sa platesc suma (un pasiv) de care banca nu m-a informat. Pe extrasul eliberat de BCR scrie, datorie 0.

Ce ma sfatuiti sa fac?

Buna ziua, sa inteleg ca dvs. nu ati cunoscut faptul ca M.Ap.N prin casa de pensii militare ii vira bani tatalui dvs. intr-un cont la BCR pntru care exista un card cu ajutorul cauia se facea tranzactii ??? necunoasterea nu va absolva de consecintele legi? din pacate va trebui sa restituiti bani! aveati obligatia ca in 30 de zile de la decesul tatalui dvs sa anuntati in scris ( sa faceti o comunicare la care trebuia atasat certificatul de deces) casa de pensii militare judeteana pentru sistarea pensiei, acum asteptati sa va actioneze in intastanta pentru recuperarea prejudiciului, restul mai vedem dupa ce veti primi citatia cu copia actiunii. succes!

PS . sa pastrati toate documentele. iar de bani din cont ... nu va mai atingeti
Ultima modificare: Vineri, 29 Noiembrie 2013
Alex Niculescu, Consilier juridic
Dvs. ati anuntat "toate institutiile de care stiati" numai pe cea care trebuia (pt. sistarea pensiei) nu ati anuntat-o. De unde a primit tatal pensia ?- este mentionata in decizia de pensie, pai tot la acea adresa trebuia sa faceti anuntul decesului. Va rog sa scoateti din context CMJ-ul care nu are nicio vina in cazul dvs. CMJ-ul face exact ceea ce face si POSTA, FAN CURIER, EXPRES CURIER etc. Militarii pensionari nu au "casa de pensii judetene", orice problema in legatura cu pensia militara se rezolva prin "intermediul" Centrului Militar Judetean (sau alte servicii de curierat civile) formuland o petitie catre CASA DE PENSII SECTORIALA a MApN cu sediul in Bucuresti. In aceasta petitie trebuia sa specificati decesul tatalui atasand o copie a certificatului de deces. Simplu ca BUNA ZIUA. De ce simplu cand se poate si complicat...........:sorry::O:-/
@george68feb
Pai e pensionat din '94. N-am gasit decizia de pensionare pe nicaieri.

Simplu? O gluma proasta. CMJ-ul gestioneaza militari decedati, acorda ajutoare de deces si face recrutari dar.. nu are nici o treaba cu Casa de Pensii Sectoriala. Mi se pare o mare incompetenta din partea MApN numai cand ma gandesc la oamenii care intr-adevar au nevoie de bani. Bani aruncati pe fereastra si evident ca nu sunt bani la buget de stat.

Mama a decedat si ajutorul de deces l-am incasat de la Casa de Pensii. Astia cum de stiu sa functioneze mai bine ca Mapn-ul asta.

Acelasi lucru va intreb si pe dvs, mi se pare ca sunteti partinitor. Daca decedatul nu ar avea rude, cine ar mai anunta? S-ar strange ceva bani in cont, nu?

Sa nu-mi spuneti ca nevasta pensionarului, care tocmai a decedat, militar si asta, trimite petitie, tocmai la Casa Sectoriala de Pensii.

E chiar o mare problema care genereaza bani blocati in sistem.
Buna seara,
imi pare sincer foarte rau de situatia in care ati ajuns. Nu sunt partinitor, eu v-am precizat care este circuitul normal al documentelor. Institutia care iti da banii trebuie informata nu altcineva. Numarul dosarului de pensionare este mentionat pe fiecare cupon de pensie nu era necesara (numai) decizia de pensionare, deci era foarte usor de a instiinta Casa sectoriala de pensii. CMJ-ul intradevar se ocupa cu multe alte probleme insa de pensionarii militari nu, poate fi o problema de sistem insa care nu va exonereaza de vinovatie. Persoana (sau persoanele) care a (au) ridicat banii ca ajutor de deces avea (aveau) obligatia sa se documenteze cu privire la problema si sunt sigur ca aflati informatiile necesare. Insa stiti cum este zicala din popor: "dai Doamne romanului mintea a de pe urma". Cat despre banci, este alta gasca in alta traista - alta discutie. Sa auzim numai de bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor deces mapn metisben@yahoo.com metisben@yahoo.com Tatăl meu a decedat în 04.02.2019 și a fost plt adj în cadrul MAPN. Mi s-a spus ca am dreptul la 4100 lei, la fel ca cei din civilie, deși pe site-ul ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormanare mamymeu82 mamymeu82 sotul meu a decedat de doua luni.pot sa primesc ajutor de inmormantare .sau dupa cat timp se poate depune cerere pentru ajutor de deces... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare vioanca vioanca Sunt fiica unei pensionare militare de urmas. Din cate stiu ar fi trebuit sa primesc un ajutor de inmormantare pentru mama mea care a decedat pe 25 ianuarie ... (vezi toată discuția)