avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Infiintare intreprindere individuala - cost ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Infiintare intreprindere individuala - cost infiintare, taxe si contributii de platit

Imi spuneti va rog, in cazul unei persoane care are doreste sa infiinteze o intreprindere individuala, care sunt costurile deschiderii acestetia si care sunt taxele care trebuiesc platite , dupa ce demareaza activitatea? Daca se plateste 16 % , si in cazul in care nu are profit? Va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 17:54, 24 Noiembrie 2013
1. Costuri mai reduse şi formalităţi mai simple de înfiinţare sau radiere în comparaţie cu un SRL. Costurile cu înmatricularea unei intreprinderi individuale ajung, în general, la circa 500-600 lei, incluzând aici taxele Registrului Comerţului, onorariul firmei de consultanţă care redactează documentele şi eventualele acte suplimentare necesare (de exemplu, pentru desfăşurarea activităţii de comerţ cu mărfuri alimentare este nevoie de o adeverinţă din care să reiasă înscrierea titularului la un curs de igienă). Doar taxele de înmatriculare percepute de Registrului Comerţului, incluzând şi dovada rezervării denumirii, sunt de 250 de lei.

2. Contabilitate şi impozite: Contabilitatea se poate ţine de către titularul intreprinderii (e nevoie doar de un registru sau un borderou de încasări şi plăţi), spre deosebire de o societate cu răspundere limitată (SRL), unde ai nevoie de un contabil, de o evidenţă mult mai strictă a documentelor şi trebuie să depui la Finanţe, lunar sau trimestrial, situaţiile financiare ale societăţii. Toate aceste activităţi reprezintă costuri suplimentare în cazul SRL.

ªi plata impozitelor e mai simplă la o intreprindere individuală, titularul putând opta, funcţie de tipul de afacere, pentru impozitul la normă de venit, un impozit fix care se stabileşte potrivit unei grile realizată de ANAF. De exemplu, dacă se optează pentru norma de venit, pentru activitatea de comerţ cu îmbrăcăminte se percepe un impozit anual de 16% din suma de 10.500 lei, ceea ce înseamnă o sumă anuală datorată la stat de 1680 lei, adică un impozit lunar de 140 de lei.

E relativ mai simplu decât în cazul unei societăţi cu răspundere limitată, unde nivelul impozitului este de 3% şi este raportat la totalul veniturilor sau de 16% din profit dacă cifra de afaceri anuală depăşeşte 65.000 de euro.

3. Costuri de administrare mai mici. Pe parcursul derulării afacerii, te poţi extinde, de exemplu, prin deschiderea unor noi puncte de lucru sau poţi modifica obiectul de activitate. Toate aceste operaţiuni înseamnă costuri la Registrul Comerţului, taxele fiind mai mici în cazul intreprinderii individuale comparataiv cu SRL. Săptămâna viitoare vom analiza dezavantajele intreprinderii individuale

Sursa: [ link extern ] /

4. Ghid util pentru infiintare PFA si Intreprindere Individuala
Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...

Va multumesc!
Revin va rog cu intrebarea - in cazul in care activitatea intreprinderii individuale nu aduce nici un profit, sunt obligat sa platesc 16 %? In cazul acesta, cum procedez?
Va multumesc inca o data !
Ultima modificare: Duminică, 24 Noiembrie 2013
danielacarmen, utilizator
In primul an, acela in care va autorizati intreprinderea individuala la registrul comertului, daca ati optat sa platiti impozit pe venit in sistem real, veti depune in maxim 15 zile de la obtinerea actelor, declaratia 220 cu venitul estimat de dumneavoastra. Fata de acest venit veti plati impozit pe venit trimestrial. La sfarsit de an fiscal se face regularizarea prin declaratia 200 si daca se constata ca in realitate ati avut venituri mai mici/mai mari decat cel estimat se restituie ce s-a platit mai mult sau se plateste suplimentar diferenta.
Trebuie sa aveti in vedere ca pentru intreprinderea individuala veti plati contributie la sanatate dar si (daca nu aveti un contract de munca valabil in alta parte) contributie la pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Îi/pfa/srl? sveta izbash sveta izbash Buna ziua. Vreau sa îmi deschid o firma de decorațiuni handmade. Am vorbit cu un jurist și el mi-a recomandat sa îmi fac întreprindere individuală. Am ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala Alina1132 Alina1132 Buna ziua! M-ar interesa sa infiintez o intreprindere individuala cu activitate pentru un magazin online. Am inteles ca este mult mai avantajos decat un ... (vezi toată discuția)
Taxe srl-d cosminhala cosminhala Buna ziua. Pentru un SRL-D fara angajati, ce taxe si impozite lunare/ anuale exista? Multumesc. (vezi toată discuția)