In cadrul unei Asociatii de Parinti la o scola cum se face un bilant contabil anual simplificat ? Suntem sub 100 de membrii si conform legislatiei nu este nevoie de comisie de cenzori . Nu s-au luat cotizatii de la parinti sau elevi si patrimoniul este de 700 lei .Cheltuielile din patrimoniu s-au realizat pentru pliante informative, tehnoredactari si copii xerox deplasari la diferite asociatii de acelasi profil .
Penreu postarea de mai sus..........Legea spune clar mai sus , de cenzor este nevoie cand numarul asociatilor este mai mare de 15 si noi suntem trei asociati si ca membrii suntem sub 100 . Care document sau lege spune altfel ?
Dumneavoastra noriszah in prima postare ati adus vorba de 100 de membrii si de comisie de cenzori...., dar nu mai conteaza.
Dar cred ca totusi trebuie sa precizati cati membrii cu drepturi depline aveti in asociatie. Membrii fondatori si membrii acceptati in asociatie ulterior infiintarii, au aceleasi drepturi, participa cu drept de vot la adunarea generala. La numarul acestor persoane cu drepturi depline, membre in asociatie, trebuie sa va referiti cand trebuie sa aveti cenzor sau comisie de cenzori, nu doar la membrii fondatori.
In asociatia de parinti de la o scoala generala, intra parintele, daca doreste, cand copilul e in timpul scolii si iese dupa ce copilul a terminat cele opt clase la acea scoala. Nu are rost sa mai tineti membrii parinti ai copiilor care nu mai frecventeaza cursurile la acea scoala.
Mi se par foarte pertinente raspunsurile domnului George dar pare putin incurcat de problema cenzorului :).
Cand vine vorba despre cenzor nu intrebati contabilii. Nu se pricep, asa ca ar vrea ca cenzorul sa certifice "legalitatea operatiunilor". Nici vorba de asa ceva. Cenzorul este organul de control al asociatiei, adica reprezentantul asociatilor (patronilor) imputernicit sa controleze (permanent) activitatea organului executiv (Consiliul director) si structurilor executive (organigrama) si face rapoarte "patronilor" asupra modului in care este administrata asociatia, cu privire, in primul rand, la respectarea statutelor si regulamentelor, a bugetelor si programelor hotarate de adunarea generala, a gradului in care se urmaresc si se ating scopurile si obiectivele asociatiei. Mai pe scurt cenzorul trebuie "sa certifice oportunitatea operatiunilor" .
La o activitate mai ampla e bine sa fie o comisie de cenzori iar la asociatiile complexe ar fi bine ca din comisie sa faca parte si un contabil care sa poata traduce, comisiei, limbajul specific din documentele contabile.
Evident, la un numar foarte mic de membri nu este necesara numirea unui cenzor, acest control putand fi efectuat de catre oricare dintre asociati.
In Romania de azi, pe fondul slabei culturi in domeniul asociatiilor, "presedintii" profita de nestiinta contabililor, asociatilor si cenzorilor si scapa de eventualele neplaceri generate de un astfel de control permanent deturnand cenzorul exclusiv catre compartimentul contabilitate.
Si in acest domeniu vor trebui sa mai treaca generatii pana sa reintram in normalitate.
Bilant 31.12.2011
Bibike
Buna ziua tuturor!
As dori sa aflu care sunt anexele la bilant pentru:
-forma prescurtata
-forma simplificata
Am intocmit bilantul in forma prescurtata ... (vezi toată discuția)