avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract individual de munca: clauza abuziva?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract individual de munca: clauza abuziva?

Buna ziua,
In CIM, in sectiunea referitoare la preavize, exista o clauza. Citez:
" in cazul in care prezentul contract este reziliat din initiativa angajatului acesta nu va putea desfasura timp de 2 ani activitate pe cont propriu sau ca angajat in acelasi domeniu. Neindeplinirea acestei cauze duce la o penalitate de 3 salarii lunare brute pe care angajatul le va plati angajatorului"
Este aceasta o clauza abuziva?
La vremea respectiva explicatia verbala a fost ca aceasta clauza este prevazuta pentru situatia in care as pleca din firma si as lucra pentru clientii firmei (pe care astfel i-ar pierde).
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:02, 24 Noiembrie 2013
art.3 C.mun.:
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
....

.Încalca libertatea muncii, fiind prin urmare lovita de nulitate, clauza din contractul individual de munca prin care se interzice salariatului sa paraseasca unitatea o anumita perioada de timp, fara a exista premisa pregatirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 198 din Codul muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La nivelul unei societăți, se dorește ca urmare ocupării ... Oana1812 Oana1812 La nivelul unei societăți, se dorește ca urmare ocupării anumitor posturi (prin concurs) salariații sa aibă o clauza prin care mimim 2 ani sa nu ... (vezi toată discuția)
Contract de munca jackal85 jackal85 Buna ziua, Trebuie sa semnez un contract de munca pe o perioada nedeterminata, dar spre surprinderea mea va trebui sa semnez un contract aditional prin care ... (vezi toată discuția)
Probleme demisie paundaniel paundaniel sunt pilot maritim .am un act adizional la contractul individual de munca in care ma oblig sa platesc o suma de bani,daca plec in termen de 5ani din ... (vezi toată discuția)