avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Intrebare - declarare accident de munca angajat fara ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Intrebare - declarare accident de munca angajat fara forme legale

in cat tinp poti declara accidentul de munca la tribunal ori parchet daca lucrezi la negru fara carte de munca
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:34, 26 Noiembrie 2013
Cand vrei. Dar trebuie sa dovedesti ca a fost aciident de munca.
Legea ssm nr.319/ 2006 mentioneaza:
-art.27 al.(1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la
art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5 f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Dvs. lucrand fara forme legale (CIM), angajatorul probabil ca nu a comunicat la ITM, asiguratorului, parchetului, dupa caz, producerea accidentului de munca.
Evenimentul nefiind inregistrat ca accident de munca, accidentatul nu poate beneficia de plata concediului medical, de plata tratamentului in ambulatoriu, de plata tratamentului de recuperare medicala si nici dea lte facilitati prevazute in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma.
Sesizati in scris ITM de producerea evenimentului. ITM va dispune cerectarea AM, incadrarea victimei cu CIM si va sanctiona contraventional angajatorul pentru munca la negru, necercetare eveniment produs si pentru responsabilitati in producerea AM.
Puteti depune plangere penala impotriva angajatorului, pentru producerea evenimentului. Este bine ca la depunerea plangerii penale de catre dvs., sa fie intocmit PV de cercetare AM de catre ITM, in acest PV urmand a fi mentionate responsabilitatile pentru producerea evenimentului (angajator, persoane fizice, etc.).
In timpul cercetarii penale se vor avea in vedere de catre procurorul de caz responsabilitatile producerii venimentului, dar si faptul ca dvs. ati acceptat sa lucrati la negru.
Daca depuneti plangere penala impotriva angajatorului sau deschideti actiune in instanta, anexand PV de cercetare a AM de catre ITM, eventual urmand sa se efectueze si o expertiza tehnica judiciara in specialitatea protectia muncii, nu victima/ cel care sesizeaza parchetul/ instanta, trebuie sa dovedeasca ca evenimentul produs este AM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca, raspunderea angajatorului aecrymm aecrymm Mama mea a alunecat la locul de munca dupa ce femeia de serviciu a spalat pe jos si nu a pus triunghiul cu \\"podea umeda\\" martori au fost cel putin 20 de ... (vezi toată discuția)
Accident de muncă Marius Baraboi Marius Baraboi Dacă am fost muşcat de un câine în timpul exercitării profesiei, şofer distribuitor, cum se traduce acest incident ? Ce pot face în continuare legal ??? (vezi toată discuția)
Accident fatal la locul de munca alexcindea alexcindea Un angajat al unei firme de bransamente electrice s-a urcat pe un stalp pentru reparatii fara un cablu de siguranta, s-a curentat si a murit. Ce raspundere are ... (vezi toată discuția)