avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de inchiriere nerespectat de chirias
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de inchiriere nerespectat de chirias

Cum sa procedez, in cazul in care am avut un chirias (de la o ambasada), contractul de inchiriere a fot facut pana la sfarsitul lunii ianuarie 2014, el a plecat pe data de 23.11.2013, fara sa-si plateasca utilitatile, fara sa renoveze si sa curete spatiul (conform contractului) si fara sa plateasca pagubele pe care le-a produs. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 13:30, 25 Noiembrie 2013
In temeiul clauzelor contractual asumate de catre parti,aveti dreptul sa formulati actiune in instanta impotriva locatarului,pentru achitarea prejudiciului cauzat
Contractele de închiriere pe durată determinată şi constatate prin înscris sub semnătură privată şi înregistrate la organele fiscale constituie titluri executorii în ceea ce priveşte obligaţia de restituire a bunurilor (art. 1.809 Cod civil).

"Art. 1809
Expirarea termenului
(1) Contractul de locaţiune încetează de drept la expirarea termenului convenit de părţi sau, după caz, prevăzut de lege, fără a fi necesară o înştiinţare prealabilă.
(2) În privinţa obligaţiei de restituire a bunului dat în locaţiune, contractul încheiat pe durată determinată şi constatat prin înscris autentic constituie, în condiţiile legii, titlu executoriu la expirarea termenului.
(3) Dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător şi contractului încheiat pe perioadă determinată prin înscris sub semnătură privată şi înregistrat la organul fiscal competent.”
Recomanda


Art. 1798.
Caracterul executoriu
Contractele de locaţiune încheiate prin înscris sub semnătură privată care au fost înregistrate la organele fiscale, precum şi cele încheiate în formă autentică constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele şi în modalităţile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.


Art. 1830.
Rezilierea contractului
(1) În cazul în care, fără justificare, una dintre părţile contractului de închiriere nu îşi execută obligaţiile născute din acest contract, cealaltă parte are dreptul la rezilierea contractului.

Art. 1831.
Evacuarea chiriaşului
(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, evacuarea chiriaşului se face în baza unei hotărâri judecătoreşti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De cand e contractul de inchirere titlu executoriu? alinaione alinaione buna ziua. am un contract de inchiriere facut cu niste chiriasi care nu plaresc chiria. contractul e inregistrat la fisc si e facut in martie 2012. In 2014 am ... (vezi toată discuția)
Evacuare firma sau obligarea firmei la plata chiriei livia31 livia31 Buna ziua, O cladire este inchiriata, de catre doua persoane private, unei firme, iar de doi ani (doua termene de plata conform contractului) aceasta nu ... (vezi toată discuția)
Cum pot da afara un chirias adela_georgiana adela_georgiana se poate da afara un chirias fara sa-l dau in judecata?are contract dar nu a mai platit chiria (vezi toată discuția)