avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante asociatie de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante asociatie de locatari

Solicit ajutor de specialitate.
Am avut un chirias care a ramas restantier cu o suma foarte mare, a carei penalitati cresc lunar cu o suma care depaseste f. mult media sumei lunare de intretinere iar penaltatile depasesc enorm de mult totalul sumei restanta de plata. Ex. concret: suma restanta cu penalizari pe luna anterioara este de 14.100 Ron iar totalul de plata a lunii curente este de 14.800 Ron.
Intrebare: Este corect stabilita suma de plata ? Da / NU, ce am de facut in aceasta situatie, in sensul stabilirii corecte a debitului ?
Mentionez ca am avut incheiat cu chiriasul un document notarial in care acesta avea obligatia achitarii cheltuielilor de asociatie.
Cel mai recent răspuns: mihluk , utilizator 10:45, 27 Noiembrie 2013
raspunsul o sa il aveti daca veti citi hotararea asociatiei in care se stabileste cuantumul penalităţilor.....nu putem stabili daca suma stabilita este corecta fara cuantumul penalitatii.....si metoda de calcul......deci tot de la ei veti porni.
mihluk a scris:
Ex. concret: suma restanta cu penalizari pe luna anterioara este de 14.100 Ron iar totalul de plata a lunii curente este de 14.800 Ron.

Inteleg din exemplul dumneavoastra ca pe lista de plata a lunii septembrie totalul de plata era 14.100 ron iar pe lista de plata a lunii octombrie suma totala de plata este 14.800 ron.
Diferenta de la o luna la alta este de 700 ron. Poate fi mult sau putin in functie de consumuri, de cheltuielile asociatiei, de cele individuale gestionate de asociatie... si de penalizari.
Daca, de exemplu restantele anterioare lunii octombrie (fara penalizari) sunt de 8000 lei la acestea se pot aplica penalizari de 0,2%/zi ceea de duce la cresterea penalizarilor afisate in luna octombrie cu 480 lei (800 x 0,2% x 30). Penalizarile anterioare lunii octombrie sunt 14.800 - 8000 = 6800 lei.
Daca au mai fost repartizate si cheltuieli curente ale lunii octombrie (apa, gaz, energie electrica, salarii...reparatii) in valoare de 220 lei este normal ca in luna octombrie totalul datoriilor sa fie mai mare cu 700 lei (480 + 220 = 700).
Asa poat apare pe lista de plata a lunii octombrie cei 14800 lei din care 8220 lei restante (8000 vechi + 220 noi) si 7280 lei penalizari (6800 vechi + 480 noi).
Presupunem ca penalitatile sunt de 0.2%, dar calculul lunii octombrie s-a facut la intreaga suma restanta: - total debit servicii asociatie neachitate / perioada + total penalitati lunare cumulate / perioada. As vrea sa stiu daca este corect ca penalitatile sa se aplice la intreaga suma restanta factura +pemalitati. Va multumesc.

Va multumesc pentru raspuns. Deduc faptul ca totalul de plata este corect (servicii cumulate + penalitati cumulate / total perioada restanta). As vrea sa mai intreb daca la totalul astfel stabilit, fostului chirias ( a fost evacuat) i se mai calculeaza penalitati pana la achitarea debitului stabilit la aceasta data in exemplul dat sau aceasta suma va constitui baza urmaririi in vederea recuperarii debitului creat (la un moment dat, suma penalitatilor va depasi suma serviciilor). Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2013
Adriantot, moderator
Penalizarile se calculeaza pana in momentul achitarii sumei cu precizarea ca nu pot depasi valoarea sumei penalizate, astfel:
- daca nu a achitat cota din ianuarie 2010 de 300 lei, penalizarea acesteia se opreste cand atinge valoarea de 300 lei, practic dubleaza suma. Mai departe nu se mai penalizeaza indiferent de cat de mult ramane neplatita aceasta suma initiala de 300 lei - cota de intretinere.
La un procent de 0.2% / zi aceasta se intampla la 500 zile de neplata. La un procent de 0,1% se intampla la 1000 zile de neachitare s.a.m.d.
Am inteles, multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati maria.o maria.o 1.Pentru calculul penalitatilor se ia in calcul doar suma restanta de baza sau suma + penalitatile din zilele anterioare? De ex. daca cineva are o restanta de ... (vezi toată discuția)
Penalitati la restanta de consum judith23 judith23 in anul 2008 aug. am avut o restanta de 2550 ron....din care pana in 2009 sept am achitat o suma de 1950 ron. dupa care primesc o instiintare ca mai am de ... (vezi toată discuția)
Penalitati dan61 dan61 Buna seara,as dori sa va intreb cum se calculeaza penalizarile unui restantier in cazul in care valoarea acestora a depasit valoarea restantei (0.2% pe zi ) (vezi toată discuția)