avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Drept pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Drept pensie urmas

Buna ziua,

Sunt student in anul 2 de masterat. In urma decesului unuia dintre parinti primesc pensie de urmas. Va rog sa-mi spuneti daca voi primi aceasta pensie de urmas si pe perioada vacantei urmatoare(inclusiv lunile august, septembrie), in conditiile in care voi finaliza masteratul prin sustinerea examenului de disertatie in vara anului urmator(luna iulie).

Va intreb aceasta intrucat stiu ca pensia se sisteaza doar daca n-ai dovedit in luna octombrie cu adeverinta de la facultate ca mai esti student, sau daca ai depasit limita de varsta de 26 de ani, nefiind cazul aici.

Va rog frumos sa-mi raspundeti intrucat depind de acei banuti si voi fi nevoit sa ma angajez cat inca nu am incheiat studiile daca nu voi mai primi din luna iunie/iulie pensia de urmas.


Va multumesc
Cel mai recent răspuns: IonMihalcea , utilizator 12:12, 30 Noiembrie 2013
Pensia de urmas se va suspenda la 1 octombrie.

HG nr.257/2011:
ART. 78
(1) Plata pensiei se suspendã începând cu luna urmãtoare celei în care copilul beneficiar al pensiei de urmaş a împlinit vârsta de 16 ani, în cazul în care acesta nu face dovada continuãrii studiilor într-o formã de învãţãmânt organizatã potrivit legii.
(2) În situaţia copiilor urmaşi aflaţi în continuare de studii între 16-26 de ani, plata pensiei de urmaş se suspendã începând cu data de 1 octombrie a anului în curs, dacã nu fac dovada continuãrii studiilor într-o formã de învãţãmânt organizatã potrivit legii.
(3) Dovada continuãrii studiilor, în situaţiile menţionate la alin. (2), se prezintã casei teritoriale/sectoriale de pensii în termen de 10 zile de la data începerii anului şcolar/universitar.
(4) Reluarea în platã a pensiei de urmaş suspendate se face potrivit prevederilor art. 115 lit. c) din lege, cu respectarea termenului general de prescripţie, iar în cazurile prevãzute la alin. (1), drepturile se achitã de la data suspendãrii.


Legea nr.263/2010:

ART. 114
...
(2) În situaţia copilului, beneficiar al unei pensii de urmaş, în condiţiile prevăzute la art. 84 lit. b), care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs. ...

ART. 115
În sistemul public de pensii, reluarea plăţii pensiei se face, la cerere, după cum urmează:
...
c) de la data începerii anului şcolar, în situaţia în care suspendarea plăţii pensiei s-a făcut în temeiul prevederilor art. 114 alin. (1) lit. g).
va multumesc pentru raspuns si ajutor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa de pensii tqinnn tqinnn Salutari, sunt nou in forum, asa ca scuzati novicitatea... pana acum un an beneficiam de pensia de urmas pentru continuarea studiilor. anult trecut a trebuit ... (vezi toată discuția)
Trebuie sã anunþ casa de pensii cã termin studiile ºi cã nu mai pot beneficia de pensie de urmaº? Irina C Irina C Buna ziua In cazul in care anul acesta termin studiile trebuie sa anunt la CASA DE PENSII sau sa completez o cerere in care sa mentionez ca nu mai studiez ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas Ana Nichita Ana Nichita Buna ziua! O cunostinta s-a inscris la scoala si beneficiaza de pensie de urmas. Acum se afla in imposibilitatea de a-si continua studiile; daca renunta la ... (vezi toată discuția)