avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prima de incadrare.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prima de incadrare.

Buna Ziua !!
Vreau sa stiu daca am semnat un contract ca avocat stagiar la o distanta mai mare de 50 km de locuinta, mai primesc prima de incadrare? Eu fiind somer. Si daca da cum trebuie sa fac. Ce alte indemnizatii mai pot primi ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:30, 29 Noiembrie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 74. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o localitate situatã la o distanţã mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiazã de o primã de încadrare acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj egalã cu de douã ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data acordãrii.

Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o altã localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbã domiciliul primesc o primã de instalare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, egalã cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data instalãrii.

Art.75^1 (introdus de Legea 250/2013)
(1) Prima de incadrare si prima de instalare, prevazute la art. 74 si art. 75, denumite in continuare prime de mobilitate, se acorda, la cerere, in conditiile art. 74 si art. 75, si somerilor de lunga durata inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.

(2) Prima de incadrare prevazuta la art. 74 nu se cumuleaza cu prima de instalare prevazuta la art. 75.

(3) Beneficiaza de primele de mobilitate persoanele care se incadreaza in munca pentru o perioada de cel putin 12 luni.
...

(5) Persoanele care beneficiaza de prime de mobilitate au dreptul la mentinerea acestora si in cazul in care, in perioada de 12 luni de la angajare, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza in termen de 30 de zile la un alt angajator, in aceleasi conditii, respectiv pentru o perioada mai mare de 12 luni, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 de km de localitatea in care isi au domiciliul sau, dupa caz, in aceeasi localitate in care a fost si primul angajator la care persoana s-a incadrat in munca si, ca urmare, si-a schimbat domiciliul in acea localitate.

2. Mergeti la Agentia de Somaj de care apartineti cu domiciliul si completati cererea pentru prima de incadrare.

3. Fiind jurist de profesie cititi si dvs. Legea 76/2002 si Normele de aplicare a ei si veti intelege mai bine decat altii care va sunt drepturile si obligatiile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somer indemnizat 2014 Annc Annc Buna ziua! Am si eu o intrebare referitoare la facilitatile pe care le au absolventii 2014 care se incadreaza in munca pe perioada primirii indemnizatiei de ... (vezi toată discuția)
Nelamurire lavinia10 lavinia10 Buna, Am auzit recent ca exista un ajutor acordat de stat pentru tinerii proaspat absolventi, angajati in alta localitate decat cea de resedinta, daca are ... (vezi toată discuția)
Prima de instalare tbia tbia Am nevoie de o informatie. In luna mai 2014 m-am angajat intr-o localitate la o distanta de 80 de km de cea de domiciliu, initial contractul individual de ... (vezi toată discuția)