Buna ziua.Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema.Dupa divort care sa petrecut cu multi ani in urma ,eu in calitatea de tata ,platesc pensie alimentara.a copilului care limplineste 18 ani in luna Decembrie a acestui an.Intrebarea mea este daca in continuare mai trebuie sa platesc pensie dupa ce copilul devine major.Fapt pentru care eu as vrea sa nu mai platesc sau sa se diminueze actuala pensie, pentru ca impreuna cu actuala sotie mai am inca doi copii minori de 7si respectiv 2 ani, iat copilul cel mare are probleme de sanatate grave ,nascundu-se cu spina bifida nu se poate deplasa si pe viitor necesita mai multe interventii chirurgicale care ma depasesc financiar.Va multumesc.(ptr informatre spina bifida este localizata pe coloana vertebrala care face ca aceasta sa nu se inchida perfect deci coloana este ca si sectionata si de aici apar mai multe probleme printre care sihidrocefalia ,parablegia flasca a picioarelor.ori ce medic poate confirmaacestea)Astept un raspuns Multumesc
Indiferent de motivele pe care le-ati ales pentru a renunta la a va vedea copilul, acesta nu este vinovat de comportamentul parintilor si are dreptul la sustinere materiala din partea acestora. Iar daca ati fi vrut cu orice pret o relatie cu acel copil, ati fi mers pana in panzele albe.
Eu v-as sfatui ca, atunci cand fiica dv va deveni majora, daca isi continua studiile, sa conitnuati sa-i trimiteti bani, dar nu in procent de 1/4 cat ii dati acum, ci de 1/6 din venitul dv. si pastrati dovada trimiterii. Cand intretinerea este datorata pentru trei sau mai multi copii, aceasta nu poate depasi 1/2 din venitul celui obligat la plata si, de regula, acest venit se imparte in mod egal la toti copiii. In eventualitatea in care veti fi dat in judecata, veti avea dovada ca ati contribuit de buna voie, da bine in ochii instantei. Sau evitati astfel sa fiti dat in judecata si sa aveti cheltuieli suplimnetare cu onorarii mediator, avocat, banutii astia ii puteti redirectiona catre copilul bolnav.
pot decide eu cat sa ii dau dupa varsta de 18 ani?nu cred!trebuie sa trimit dovada platii firmei la care lucrez pt nu mi se trage din salariu,banii vin in caserie iar eu prin mandat postal ii trimit fostei sotii
Daca beneficiarul pensiei de intretinere este minor la momentul stabilirii sumei, instanta dispune ca suma sa fie datorata pana la majorat. Din momentul in care copilul va implini 18 ani, obligatia firmei angajatoare de a va retine banii inceteaza in lipsa altei hotarari de stabilire a pensiei pentru majorul aflat in continuarea studiilor si a popririi afrente. Dv puteti depune o adresa la firma prin care le invederati faptul ca la data x copilul implineste 18 ani.
Apoi, din salariul dv, calculati cat inseamna 1/6 din venit, tinand cont de faptul ca mai aveti doi minori in intretinere, si continuati sa ii trimiteti bani.
ok,sa luam o suma oarecare sa zicem 2000 de lei ,1/6 ar veni undeva la 330 lei ,aceasta suma de 330 o mai pot imparti la 3,adica si pt cei 2 copii pe care ii mai am,avand in vedere ca cel mare este cu nevoi speciale?
La 2000 venit, 50 % pensie pt 3 copii= ar veni 1000, mia asta o impartiti la 3, copilului cel mare ii datorati max 330, insa nu e musai sa se hotarasca la nivel maxim, se poate tine cont ca aveti un copil cu nevoi speciale si pt primul caruia ii veti da efectiv bani, sa ii dati mai putin.