avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Alegerea reprezentantilor salariatilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Alegerea reprezentantilor salariatilor

Buna ziua. Va rog sa imi spuneti, daca in situatia in care salariatii unei societati comerciale X doresc sa aleaga ca reprezentant al salariatilor o persoana care nu este angajata la societatea comerciala X , este posibila acest lucru? Exista in legislatie stipulat faptul ca pot fi reprezentanti ai salariatilor unei unitati doar salariatii angajati la aceea unitate?
Cel mai recent răspuns: cristina69 , utilizator 15:42, 29 Noiembrie 2013
Art.221 C.mun. prevede :
...
(2) Reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.
...

Art. 222 C.mun.
(1) Pot fi alesi ca reprezentanti ai salariatilor salariatii care au capacitate deplina de exercitiu.
...

Codul muncii stabileste ca pentru alegerea reprezentantilor salariatilor sunt necesare indeplinirea a doua conditii:
- alegerea in cadrul adunarii generale a salariatilor cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor;
- capacitate deplina de exercitiu.
In concluzie, poate fi ales ca reprezentant al salariatilor orice persoana care indeplineste cele 2 conditii. Am inteles corect?
Exact. In principiu, sunt alesi ca reprezentanti cei care au si calitatea de salariat al unitatii respective.
Daca reprezentantul salariatilor este lider de sindicat (nereprezentativ la nivel de unitate) acesta mai poate fi reprezentant al salariatilor, avand in vedere prevederile art. 221 C muncii,, Reprezentantii salariatilor nu pot sa desfasoare activitati ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor"?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reorganizare sindicat existent cristina69 cristina69 Buna dimineata. Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatorul aspect Daca la nivel de societate exista un sindicat reprezentativ si societatea respectiva ... (vezi toată discuția)
Reprezentant aal salariatilor disponibilizati in cadrul comitetului creditorilor in cadrul procedurii de insolventa Romică Stoica Romică Stoica Inainte de intrarea in insolventa S.C. disponibilizeaza o mare parte din salariati. In urma disponibilizarii salariatii au ramas sa mai icaseze mai multe sume ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca AdrianDdn AdrianDdn Cum pot fi numiti reprezentantii salariatilor daca firma nu are sindicat? Se aleg prin votul salariatilor sau sunt numiti de catre conducere (patron)? (vezi toată discuția)