Am lucrat in Austria anul acesta 8 saptamani din 23 august ca ingrijitoare batrani la domiciliu 24 ore din 24 si am incheiat contractul de munca direct cu familia. Dupa cele opt saptamani a venit schimbul meu o doamna tot din Romania. Eu m-am intors in tara unde lucrez la o firma in Brasov. Pentru perioada in care am lucrat in Austria am luat concediu fara plata in Romania. Acum o saptamana mi-a venit instiintare ca trebuie sa platesc impozit in Austria 748 euro (asig. sociale medicale..) Acest impozit este pe 5 luni din august pana la sfarsitul anului. Mentionez ca eu doresc sa lucrez in Austria 8 saptamani primavara si 8 saptamani toamna iar in aceasta perioada in Romania sa imi iau concediu fara plata. Doresc sa intreb daca ma avantajeaza sa platesc impozitul pe tot anul chiar daca eu lucrez numai 4 luni - ma refer la faptul ca voi putea primi alocatie pentru copil pentru tot anul si am avantajul unui an intreg la vechimea in munca ? Sau mai bine anul urmator sa reglementez situatia cu statul austriac si sa platesc numai pe perioada lucrata?
In Austria:
- Impozitul pe venitul persoanelor angajate este dedus din salarii la sursă, împreună cu contribuţiile de asigurări sociale şi este transferat de către angajator la birourile competente. Impozitul reţinut este o plată în avans cu privire la impozitul anual datorat, care este reglementat doar o dată cu impunerea anuală (Arbeitnehmerveranlagung, anterior Lohnsteuerausgleich), care corespunde cu declaraţia contribuabilului. Diverse cheltuieli pot fi compensate cu impozitul pe venit, în funcţie de circumstanţe, de exemplu alocaţia unicului susţinător de familie, alocaţia părintelui care creşte copiii singur şi sume forfetare, diurnele şi cheltuielile speciale cum ar fi alocaţia pentru copii, indemnizaţia forfetară pentru navetişti, cheltuieli profesionale (de ex. pentru Internet, relocare, etc.) şi cheltuieli extraordinare (de ex. taxe de spitalizare, cheltuielile pentru medicamente).
- Atât timp cât sunteţi lucrător şi aveţi încheiat un contract de muncă sau foaie/fişă de muncă (Dienstzettel) sunteţi în mod automat acoperit de asigurarea socială. Angajatorul dvs. trebuie să vă înregistreze la organismul de asigurări sociale. Contribuţiile de asigurări ale salariaţilor sunt reţinute de către angajator lunar din salariul brut şi sunt transferate apoi la organismul de asigurări.
Multumesc pentru raspuns, mare lucru nu am inteles insa vreau sa precizez ca eu am incheiat "Werkvertrag uber Leistungen in der Personenbetreuung gemas 159GewO" , acesta este "Contract de prestari servicii in domeniul ingrijirii persoanelor in conformitate cu paragraful 159 din legea GewO". Aici este stipulat ca eu platesc impozitarea venitului respectiv asig, sociale. (Am tradus contractul la un traducator autorizat)
Numai ca eu lucrez doar 4 luni dintr-un an in Austria iar celelalte luni in Romania iar nelamurirea mea este -trebuie sa platesc impozit in Austria pentru intregul an calendaristic sau numai pentru perioada in care am lucrat acolo?