avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul prenatal

BUNA SEARA .AM O PENSIE DE HANDICAP GRAD 3 CU 33 LEI PE LUNA .AM SOTIA CARE TREBUIE SA NASCA ,
.POT BENEFICIA DE CONCEDIU DEMATERNITATE.? AM TOATE ASIGURARILE PLATITE DE PESTE 2 ANI DE ZILE. VA MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:13, 30 Noiembrie 2013
Concediul de maternitate se acorda numai femeilor.

OUG nr.158/2005:
ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
1. Dvs. aveti o indemnizatie de handicap, nu o pensie de invaliditate.

2. Cred ca ati vrut sa intrebati daca puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) pana la 1 an, 2 ani sau 3 ani.

3. - Pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (elev sau student la zi, somaj indemnizat, concedii medicale etc.).
- Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de plata contributiilor (asigurarilor) ci numai de obtinerea de venituri profesionale impozabile.

4. Indemnizatia de handicap nu este un venit profesional asimilat salariilor.

5. - Dar nu spuneti nimic despre mama copilului (de ce nu poate beneficia ea de concediu de maternitate + 126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal.
- Daca indeplineste conditiile de mai sus atunci poate ea beneficia de indemnizatie pentru CCC sau de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani (adica primeste salariu pentru munca depusa si mai primeste de la stat 500 lei lunar).

6. Indiferent de situatia dvs. si a sotiei veti beneficia de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate alessia22 alessia22 buna ziua.sunt insarcinata in 14 saptamani si de aproape 2 luni nu mai lucrez,pot. cotiza in continuare la Casa de asigurari sociale pt a beneficia de concediu ... (vezi toată discuția)
Prenatal baltamircea baltamircea Daca sotia nu lucreaza si plateste din mana la casa de pensii poate beneficia de prenatal? (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil plus indemnizatie Emicka Emicka Buna ziua, am si eu o nelamurire si sper din suflet sa primesc raspuns la intrebare...pentru inceput sa prezint situatia: eu lucrez ca profesor pe perioada ... (vezi toată discuția)