avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca

Buna ziua,
Trebuie sa semnez un contract de munca pe o perioada nedeterminata, dar spre surprinderea mea va trebui sa semnez un contract aditional prin care sunt obligat sa raman in acea firma 1 an de zile. In cazul in care demisionez va trebui sa platesc daune de 5000 ron .
Va rog sa-mi spuneti daca asa ceva este legal.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:36, 1 Decembrie 2013
1. Nu este legal asa ceva.

2. Din Codul muncii:

Art. 3
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.

(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.

(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)—(3) este nul de drept.


Incalca libertatea muncii, fiind prin urmare lovita de nulitate, clauza din contractul individual de munca prin care se interzice salariatului sa paraseasca unitatea o anumita perioada de timp, fara a exista premisa pregatirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 198 din Codul muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca cu clauze ciudate antoniocarsa antoniocarsa Buna ziua! Am nevoie de un raspuns cu privire la un contract de munca, care dupa parerea mea este cam dubios. Doresc sa inchei un contract de munca pe ... (vezi toată discuția)
Contract de munca cu clauze abuzive Alex1909 Alex1909 As dori sa inchei un contract de munca cu o companie din domeniul IT insa acestia doresc sa imi impuna o perioada de 24 luni in care nu voi putea parasi ... (vezi toată discuția)
La nivelul unei societăți, se dorește ca urmare ocupării ... Oana1812 Oana1812 La nivelul unei societăți, se dorește ca urmare ocupării anumitor posturi (prin concurs) salariații sa aibă o clauza prin care mimim 2 ani sa nu ... (vezi toată discuția)