avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC

buna seara.

in 12 decembrie voi avea 1 an pe cartea de munca. sunt insarcinata si urmeaza sa nasc. daca cumva nasca chiar in 12 voi primii CCC?
Cel mai recent răspuns: Denysa88 , utilizator 14:48, 5 Decembrie 2013
Da, veti primi indemnizatia pentru cresterea copilului chiar daca nasteti inainte de 12 decembrie.Cele 12 luni anterioare nasterii copilului (OUG 111/2010 art.2) includ si luna in care acesta se naste.
In plus, in calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului. (art.4 OUG 111/2010):)

multumesc frumos pentru raspuns.
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni rpemergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) trebuie sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. - Daca veti naste in decembrie cele 12 luni eligibile sunt ianuarie - decembrie 2013.
- Asadar veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
multumesc frumos pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil swetangelus swetangelus Buna ziua As avea o intrebare la dumneavoastra legata de modificarea oug 111/2010.(reactualizata pe 2013) Urmeaza sa nasc in luna noiembrie(dupa calcule pe ... (vezi toată discuția)
Pentru obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului DANIELA90 DANIELA90 buna dimineata. data probabila la care o sa nasc este martie 2014,tot in aceasta luna fac 12 luni de cotizare a darilor catre stat.problema este ca eu in ... (vezi toată discuția)
Daca sunt angajata din septembrie 2014 si nasc in august 2015, beneficiez de indemnizatie? marinabety marinabety buna seara, as vrea sa stiu va rog, daca pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului daca sunt angajata din septembrie 2014 iar eu nasc in ... (vezi toată discuția)