Buna dimineata.
Am o nedumerire.
Unii autori de lucrari de dreptul muncii (probabil pentru a starnii panica) sunt de parere ca art. 261 codul muncii nu s-ar aplica atunci cand o instanta judecatoreasca stabileste "o despagubire egala cu salariile" in cazul concedierii nelegale si netemeinice (art. 80 alin. (1) din codul muncii).
Prin urmare, din ce am inteles eu:
- daca instanta a obligat pe angajator la plata catre salariatul concediat ilegal si netemeinic a unei despagubiri egale cu salariale indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul de la momentul concedierii pana la reintegrarea efectiva,
- salariatul degeaba face plangere penala (in temeiul art. 261 codul muncii) in cazul in care angajatorul nu ar pune in executare dispozitivul sentintei civile asa cum a fost data de catre instanta, intrucat art. 261 codul muncii se refera la "plata salariilor" ci nu la "o despagubire egale cu salariile...".
Astept sa ma contraziceti ca nu este asa (ce bine ar fi).
In contradictoriu, eu cred ca art. 261 se aplica si in cazul in care hotararea este data in temeiul art. 80 alin. (1) din codul muncii intrucat acea despagubirea este egala cu salariile, deci "despagubirea" devine "salariile", iar prin salariu se intelege salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri asa cum se arata la art. 160 codul muncii.
Va multumesc.
Deasemenea neexecutarea hotararii de plata a unei despagubiri egale cu salariile reprezinta abuz in serviciu.
A se vedea dosarul 199/189/2011 de la Judecatoaria Barlad (pe portal.just.ro)
este un punct de vedere care poate sa fie sustinut cu argumente...
Intr-adevar, textele de drept penal care prevad continutul infractiunii sunt de stricta interpretare. In consecinta, nu se poate adauga la textul respectiv altceva decat se regaseste in el.
Daca textul infractiunii prevazuta de art. 261 Codul Muncii se refera expres la ipoteza neplatii salariilor atunci nu se poate extrapola si la neplata despagubiriiegala cu salariile.
In opinia mea, autorii "care vor sa starneasca panica" ( cum spuneti dvs) au dreptate.
Prin urmare in loc sa se faca plangere penala in temeiul art. 261 codul muncii mai intelept ar fi o plangere penala in temeiul art. 246 codul penal (abuz in serviciu contra intereselor persoanelor) mai ales ca angajatorul este o institutie publica.
Corect. Intrucat "despagubirile egale cu salariile" pe care salariatul le-a castigat se impoziteaza iar din acestea se platesc si celelalte "dari sociale" catre stat (pensie, somaj, sanatate). Prin urmare aceste "despagubiri" sunt de fapt drepturile salariale.
Eu nu inteleg ce a avut legiuitorul cu acest articol 261 din codul muncii de nu l-a completat cum trebuie.