avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident usor
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident usor

Buna ziua
As avea nevoie de o parere de specialist cu privire la vinovatul intr-un accident usor in care am fost implicat. Eram incadrat pe banda de stanga pentru a schimba directia de mers spre stanga. In intersectie, la culoarea verde am pornit dar a trebuit sa ma opresc in intersectie pentru a da prioritate celor din send opus. La momentul la care am plecat de pe loc, m-am lovit cu o masina care venea prin dreapta mea si care a facut si ea stanga. Eu am fost lovit langa farul din dreapta fata, masina B zgariata pe portiera si arip stanga. Parerea mea este ca celalalt sofer mi-a taiat fata, dar as dori sa ma sigur de acest lucru pentru a completa amiabila (el zice ca eu sunt de vina). Ca idee, ne-am lovit in intersectie in fata la Parcul Cuza (fix cea din fata statuii), sector 3, iar eu ma deplasam dinspre strada Campia Libertatii si vroiam sa fac stanga spre Baba Novac.
Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 4 Decembrie 2013
Razvan006, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 22:47, 4 Decembrie 2013
Din relatare se intelege ca cea de-a 2 a masina s-a incadrat gresit pe banda 1 si a vrut sa faca stanga. Ati plecat in acelasi moment de la semafor sau el a venit din spate?
El a venit din spate in timp ce eu am stationat.

Hg1391

Art. 107. – (1) La intersectiile prevazute cu indicatoare si/sau cu marcaje pentru semnalizarea directiei de mers, conducatorii de vehicule trebuie sa se încadreze pe benzile corespunzatoare directiei de mers voite, cu cel putin 50 m înainte de intersectie si sunt obligati sa respecte semnificatia indicatoarelor si marcajelor.
(2) La intersectiile fara marcaje de delimitarea benzilor, conducatorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel putin 50 m înainte de intersectie, urmatoarele pozitii:
a) rândul de lânga bordura sau acostament, cei care vor sa schimbe directia de mers spre dreapta;
b) rândul de lânga axa drumului sau de lânga marcajul de separare a sensurilor, cei care vor sa schimbe directia de mers spre stânga. Când circulatia se desfasoara pe drumuri cu sens unic, conducatorii de vehicule care intentioneaza sa vireze la stânga, sunt obligati sa ocupe rândul de lânga bordura sau acostamentul din partea stânga;
c) oricare dintre rânduri, cei care vor sa mearga înainte.

oug105
Art.54. - (1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.
(2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei.
Multumesc pentru precizarile din lege. Asta era si parerea mea: el a gresit prin faptul ca a facut stanga de pe banda din dreapta.
Este clar ca celalalt conducator este vinovat din cauza ca nu a respectat semnificatia marcajelor si indicatoarelor rutiere.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident pe linie tramvai costi84 costi84 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie:astazi, mergand pe un drum cu 2 benzi pe sens, la mijloc linie de tramvai in ambele ... (vezi toată discuția)
Giratoriu cu 4 benzi,săgeți clare pe jos ,primele 3 benzi obligatoriu ... Iammaxim Iammaxim Giratoriu cu 4 benzi,săgeți clare pe jos ,primele 3 benzi obligatoriu înainte ultima la stânga.Incadrat pe banda 2 la ieșire am fost lovit în aripa ... (vezi toată discuția)