avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... S-a modificat legislatia privind CCC?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

S-a modificat legislatia privind CCC?

Am inteles ca de la 1 ianuarie 2014 sunt sanse ca viitoarele mamici sa beneficieze de concediul de maternitate, daca au inregistrat venituri impozabile timp de 12 luni,luni cumulate in ultimii 2 ani (de la nasterea copilului) ca si la somaj. Eu sunt insarcintata in 5 luni..si urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii martie anul viitor.Am tot calculat lunile lucrate la cele 3 servicii din ultimii 2 ani. Daca am inceput serviciul la mijlocul lunii decembrie- luna respectiva se ia in considerare ca as fi realizat venituri impozabile pe luna respectiva?
Mai exact , sa zicem ca nasc la sf lunii martie - perioada de 2 ani in care se calculeaza veniturile inregistrate ar fi: martie 2014- martie 2012, nu?
Adica in anul 2012 am lucrate : luna martie, aprilie, si jumatate din luna mai._ se considera sa zicem 3 luni- la primul servici.
Apoi m-am angajat in 2013- unde am lucrat iulie, august, septembrie- la al doilea job.- alte 3 luni.
Si apoi : octombrie, noiembrie, decembrie_ 2013,si ianuarie, februarie, si martie 2014.- alte 6 luni la cel de al 3-lea job.
Adica as avea cele 12 luni, necesare pt a lua maternitate, nu?
Acum mai am o grija in plus...nu stiu daca sefii mei vor tine deschis magazinul inca 3 luni. Daca m-ar da in somaj , as mai lua maternitate?
Daca ar inchide magazinul de la 1 ianuarie 2014 as avea in perioada ian 2014- ian 2012 :
_5 luni la primul job, 3 luni la al doilea , si 3 luni la ultimul ...mi-ar lipsi o luna ...ar trebui sa lucrez macar jumatate din luna ianuarie..nu? pt a lua somaj... si daca totusi as lua somaj...ce sanse mai am la maternitate?
Mi-ar afecta desigur indemnizatia ..pt ca stiu ca se iau in considerare doar ultimle 6 luni de cotizare,,,dar as fi bucuroasa sa pot beneficia de aceasta indemnizatie, pt a ma putea ocupa de cresterea bebelusului.
Astept raspuns la intrebarile mele...Va multumesc anticipat, pentru ajutor!

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:47, 6 Decembrie 2013
1. Nu e vorba de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) ci de concediu crestere copil (CCC) pana la 1 an sau 2 ani.

2. Deocamdata nu s-au adus modificari legislatiei actuale privind CCC si nu putem sa discutam decat cand va aparea modificarea in Monitorul Oficial pentru ca nu stim ce va spune modificarea respectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc MihaIonescu11 MihaIonescu11 Buna ziua, Urmeaza sa nasc in august anul acesta, insa nu voi mai fi salariata incepand cu luna februarie (pana in luna februarie am lucrat de mai bine de 2 ... (vezi toată discuția)
Conditii concediu pre si postnatal, ccc sau somaj ContSters277082 ContSters277082 Buna seara, sunt angajata din 03 07 2012< in luna aceasta am ramas si insarcinata< voi naste la inceputul lunii martie 2013, cand as dorii sa intru in ... (vezi toată discuția)
Gravida - somaj xymultimedia xymultimedia Buna seara Sunt Gravida in luna a 8 am lucrat la o firma si si am fost disponibilzata anul acest in luna ianuarie sa inchis postul, am fost la somaj si au ... (vezi toată discuția)