avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Plata zile libere la nasterea unui copil
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Plata zile libere la nasterea unui copil

Buna ziua!
avem un angajat care a devenit tata in luna aprilie anul current si care abia acum solicita plata celor 5 zile lucratoare acordate prin ROI la nasterea copilului.
Pot plati retroactiv aceste 5 zile????
Va rog daca e posibil sa-mi mentionati si baza legala. Multumiri anticipate!!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:15, 9 Decembrie 2013
1. Din Legea 210/1999 privind concediul paternal:

Art. 1.
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 2.
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.


2. Asadar daca nu a solicitat acest concediu in primele 8 saptamani de la nasterea copilului nu il mai poate solicita acum.
Cred ca este vorba despre acordarea de zile pentru evenimente familiale deosebite.

Art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin urmare. legea nu impune o anumita perioada in care se pot lua aceste zile libere platite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere in caz de nastere a unui copil attila80 attila80 Buna! Sunt angajat la o firma privata si as vrea sa stiu cate zile libere am cand se naste copilul meu anul viitor? Acele zile libere sunt scazute din cele 21 ... (vezi toată discuția)
Zile libere pentru tata la nasterea unui copil valikissyou07 valikissyou07 Cate zile libere beneficiaza tatal pentru nasterea celui de-al doilea copil? (vezi toată discuția)
Zile libere pentru tata la nasterea unui copil owebv2014 owebv2014 De la locul de munca mi s-a spus ca imi vor oferi doar 3 zile libere in urma nasterii copilului. Asa prevede legea? (vezi toată discuția)