avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Situatie legata de alegerea Presedintelui Asociatiei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Situatie legata de alegerea Presedintelui Asociatiei

Intr-un imobil nou exista un apartament care in urma unui act de dezmembrare este proprietatea a trei persoane distincte(un singur proprietar format din 3 persoane). Este posibil ca in Adunarea Generala sa fie ales Presedinte doar unul din ei? Daca ar fi alesi doar ca membri, se considera ca sunt unul sau trei? Sper ca nu v-am zapacit
Ultima modificare: Marți, 10 Decembrie 2013
Almaris, utilizator
Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 14:43, 16 Decembrie 2013
Daca exista act autentic de dezmembrare a acelui apartament in trei subapartamente, atunci fiecare subapartament are numar topografic separat si cate un proprietar. Va recomand sa studiati extrasul de carte funciara si va veti lamuri in totalitate.
Ultima modificare: Marți, 10 Decembrie 2013
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
Presedintele asociatiei de proprietari nu poate fi numit decat daca este membru proprietar in imobil
Daca ar fi alesi doar ca membri,

Membri asociatiei de proprietari devin proprietarii care incheie acord de asociere cu asociatia de proprietari
Membri comitetului executiv sunt numiti de adunarea generala
In actul de dezmembrare apare ca apartamentul respectiv a fost impartit in doua loturi A si B chiar daca hotararea apare ca fiind luata de 3 persoane. De fapt, intregul imobil a fost dezmembrat astfel, dupa care o parte din apartamente. Intre timp unele s-au vandut altor proprietari care s-au si mutat in ele.

Neclaritatea mea este in legatura cu posibilitatea ca una din cele trei persoane(cu act de proprietate pe ap.dezmembrat) sa fie aleasa presedinte, daca se poate, in conditiile in care detine apartamentul impreuna cu inca 2. Acestea 2 din urma ce calitate pot avea in cadrul asociatiei ?
@Ynocentta

Si daca pe un ap. sunt 3 proprietari printr-un act de dezmembrare, poate fi ales doar unul presedinte? Asta nu pricep. Daca da, restul de doi pot fi membri in comitetul executiv?
Daca intr-un apartament sunt 3 proprietari rude sau nerude, care au cumparat impreuna apartamentul in cote parti stabilite in actul de proprietate ori daca in aceeasi situatie se ajunge in urma unui partaj, dezmembrare..., toti cei trei proprietari pot deveni membri ai asociatiei de proprietari aderand la asociatie asa cum prevede legea 230/2007.
In adunarea generala oricare din cei trei proprietari poate fi ales presedinte al asociatiei.
Oricare din ceilalti doi proprietari pot fi alesi membri in comitetul executiv chiar daca sunt rude. Oricare din ceilalti doi poate fi ales cenzor daca nu este ruda pana la gradul 4 cu primul care a fost ales presedinte.
Legea precizeaza ca trebuie sa fie proprietar si poate deveni membru dar nu face distinctie in functie de marimea proprietatii sau a cotei parti din proprietate pe care o detine. Pot sa fiu proprietar intr-un bloc pe o incapere de 1 metru patrat si am aceleasi drepturi si obligatii ca si cel ce este proprietar al unui spatiu de 100 m.p. in ce priveste inscrierea ca membru al asociatiei si alegerea in conducerea asociatiei.

Alte discuții în legătură

Presedinte comitet asociatie de proprietari Scacon Scacon Buna seara, Presedintele ales in Adunarea Generala din data de 23.09.2013 este mostenitor in cota indiviza a unui proprietar decedat, membru al Asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Proprietarii care nu sunt membri in asociatie pot participa la adunari? Mihaflorica Mihaflorica Asociatia de proprietari constituita intr-un cartier de vile nu accepta prezenta la adunari a proprietarilor care nu sint membri,desi sint locatari ai ... (vezi toată discuția)
Presedinte asociatie val3ros val3ros va deranjez din nou cu o intrebare,intrucat asociatia noastra a ramas si fara presedinte... intrebarea este: poate fi ales presedinte al asociatiei de ... (vezi toată discuția)