avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Evaluare incorecta in procesul de executare silita ...
Discuție deschisă în Executare silită

Evaluare incorecta in procesul de executare silita imobiliara

Apartamentul meu a fost scos la licitatie ptr un credit de nevoi personale neachitat,in valoare de circa 5000 euro.Precizez ca banca care m-a executat silit nu detine ipoteca asupra acestei case.

Apartamentul este ipotecat in favoarea bancii care m-a ajutat sa il cumpar cu credit ipotecar.Creditul este in derulare si banca creditoare nu m-a executat, eu platind ratele la termen.

Problema este ca evaluatorul bancii care m-a scos la licitatie a stabilit un pret enorm de mic, preocupata fiind sa isi recupereze datoria si atat.

Ca sa fiu mai clar, casa a fost cumparata initial cu 80 mii euro, evaluarea initiala a fost de 90 mii euro, iar in prezent, noul evaluator a stabilit un pret de 20 mii euro, desi casei i s-au adus multiple imbunatatiri fata de momentul achizitiei.

S-a ajuns la a 3-a licitatie., iar in publicatia de vanzare este scris ca apartamentul se poate vinde la un pret mai mic de 50% din pretul de evaluare nou stabilit, adica se poate vinde si sub 10 mii de euro, daca sunt 2 licitatori.

Intrucat , timpul ptr contestatie a expirat , as vrea sa stiu daca exista alta cale legala de atac in justitie ptr ca sa se stabileasca un pret decent de vanzare a casei la licitatie.

Am discutat si cu banca creditoare care mi-a spus ca ,de regula,la executare silita, pretul de evaluare este in principiu minim 50% din pretul initial de achizitie al casei, daca imobilul arata bine si este modernizat, este situat in zone f bune, cu acces f bun la liniile de transport public.

Casa mea intruneste acete conditii si totusi s-a evaluat doar la 25% din pretul de achizitie ! Este adevarat ca a fost doar o evaluare din exterior, insa evaluatorul a avut la dispozitie vechiul raport de evaluare intocmit la achizitia casei.


Intrebare

Ce trebuie sa fac ptr a obtine un nou pret de vanzare%( mai decent ) al casei la licitatie, in conditiile in care au fost organizate deja 2 licitatii fara succes

Paradoxul este ca pentru o datorie mare (mult mai mare decat valoarea casei), creditorul nu coboara pragul de licitare mai jos de 75% (si de cele mai multe ori casa nu se vinde neam), dar pentru o datorie mica (mult mai mica decat valoarea casei) creditorul si executorul, mai ales la a 3-a licitatie, vand imobilul cu oricat. Pe ei nu ii intereseaza decat sa isi recupereze banii cat mai usor.

Adevarul este ca un imobil adjudecat la 75-50% din valoare (evaluare), in ziua de azi nu mai este o afacere pentru samsarii imobiliari. Poate fi o afacere, un imobill adjudecat la sub 20% din valoare. De aici si logica celor scrise mai sus.
Sfatul meu este sa faceti rost de cei 5000 euro si sa va platiti datoria, deoarece in faza asta nu prea mai aveti cum sa interveniti. Bine ..puteti sa incercati o contestatie la executare, dar este tardiv. Achitati cei 5k euro ca nu este o suma enorma si salvati casa, altfel o sa va treziti ca v-o cumpara un samsar pe 10k, din care 5k este datoria, 1k penalitati si 3k cheltuieli de executare, ... si mai ramaneti cu 1000 eur dintr-o casa de ..cat o fi fost ea.
Puteati contesta pretul in 15 zile de la data la care v-a fost comunicata incheierea de stabilire a acestuia si raportul de exepertiza. Clar ca nu ati facut-o, de-acum e tarziu. Si parerea mea este sa faceti rost de cei 5000 euro, este infima suma pe langa valoarea casei (valoarea sa initiala de achizitie) si este pacat sa o pierdeti practic pe nimic, pt ca, evident, nu va mai alegeti cu nimic care sa va permita sa va luati altceva in loc. Ideea este ca intr-adevar legea nu prevede un prag minim de vanzare la licitatie, dar eu cred ca depinde si de fiecare executor; eu de ex, consider ca ar trebui sa se tina totusi cont de valoarea reala a imobilului, personal nu sunt de acord cu scaderea pretului sub 50%, decat in cazuri exceptionale (de ex, s-au facut 6-7 licitatii inutil), dar...asta este doar parerea mea.
Inca nu e tarziu sa va intelegeti cu creditorul sa platiti datorie in cateva rate. Poate va duceti cu o mie sa dati dovada de bunavointa. Nu inteleg de ce nu ati contestat de cand v-a venit somatia imobiliara.
Si daca se vinde imobilul, banii se duc la banca unde aveti creditul ipotecar.
Astazi am aflat( nu stiu daca am inteles bine )ca banca care m-a scos la licitatie ( cea care nu are ipoteca asupra casei ) nu castiga nimic din acest demers, intrucat eu datorez 46 mii euro bancii creditoare care a inscris ipoteca asupra casei din 2006, deci banii scosi prin licitatie vor merge la banca creditoare.

Intrebari

1) Ce castiga executorul chirofag vanzandu-mi casa pe nimic din moment ce banca pe care o reprezinta nu recupereaza nimic din datorie ?

2) Banca care a acordat creditul , banca care are de recuperat o datorie mult mai mare, 46 mii euro, nu se poate opune executorului chirofag dispus sa vanda casa si la 10 mii euro?

3) Revin asupra problemei , unde pot interveni legal, ptr stoparea chiar si temporara a acestui proces de vanzare care cu voie sau fara voie favorizeaza o inselaciune, in conditiile in care se accepta vanzarea la un pret atat de mic?

4) De ce accepta banca creditoare sa fie ea insasi inselata prin vanzarea ipotecii sale la un pret atat de mic?
Buna ziua,

1. Recupereaza cheltuielile de executare si obliga debitorul sa isi plateasca datoria fata de el, daca doreste sa isi salveze imobilul;
2. Banca poate face contestatie la executare, daca pretul este derizoriu, dar sansele de castig sunt zero in sitoatia in care pretul de vanzare este peste 30% din pretuld e evaluare.
3. Puteti face contestatie si sa cereti suspendarea executarii. Executarea si implicit posibilitatea de as evinde imobilul la un pret mic este doar din culpa dumneavoastra . daca va plateati acea datoria, nu ajungeati in aceasta situatie.
4. Banca nu are cum sa se opuna executarii silite a imobilului.

Alte discuții în legătură

Poate fi scos la licitatie un imobil, simultan, de catre 2 banci? mihai1667 mihai1667 Ma aflu intr-o situatie ff. delicata. Sunt executat silit de catre 2 banci. - Banca X m-a executat ptr 2 contracte de credit, unul ipotecar si altul ... (vezi toată discuția)
Executare bun cu ipoteca Timset Timset Am o casa ce am cumparat-o cu ajutorul unui credit si are o ipoteca de 140.000Euro. Datorita crizei, bunul nu mai are valoare de piata nici de ... (vezi toată discuția)
Executare silita imobil pentru suma ramasa de 3000 euro este posibila? ellamiki ellamiki As dori sa va pun o intrebare referitoare la una din situatiile in care sunt implicata si anume aceea de a renunta la casa ptr ca banca nu imi prelungeste ... (vezi toată discuția)