avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ma mai pot reprezenta singur in instanta?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ma mai pot reprezenta singur in instanta?

Buna ziua

Va rog sa ma ajutati cu o problema. Am castigat un proces ( cererea era pentru recuperare onorariu avocat de la un proces anterior pe cale separata) la Judecatoria S3, solutia a fost "admite cererea....cu drept de a se depune cerere de apel la această instanţă, în termen de 30 de zile de la comunicare". Acum va intreg daca partea adversa va depune apel la aceasta instanta (dupa noul cod) ma voi mai putea reprezenta singur?

Va multumesc anticipat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
da, doar in recurs este obligatorie reprezentarea prin avocat.
"cu drept de a se depune cerere de apel la această instanţă, în termen de 30 de zile de la comunicare" eu nu inteleg se va judeca tot la aceeasi instanta? Inainte era la Tribunal...
Deci ma pot apara singur...

pt. apel : DA, dar NU şi pt. recurs dacă nu aveti studii superioare juridice.

Iată, ce zice C C Proc. Civ. la .articolele 13 si 83.
La art.13 :
Dreptul la aparare
(1) Dreptul la aparare este garantat.
(2) Partile au dreptul, in tot cursul procesului, de a fi reprezentate sau, dupa caz, asistate in conditiile legii. In recurs, cererile si concluziile partilor nu pot fi formulate si sustinute decat prin avocat sau, dupa caz, consilier juridic, cu exceptia situatiei in care partea sau mandatarul acesteia, sot ori ruda pana la gradul al doilea inclusiv, este licentiată în drept*).
(3) Partilor li se asigura posibilitatea de a participa la toate fazele de desfasurare a procesului. Ele pot sa ia cunostinta de cuprinsul dosarului, sa propuna probe, sa isi faca aparari, sa isi prezinte sustinerile in scris si oral si sa exercite caile legale de atac, cu respectarea conditiilor prevazute de lege.
(4) Instanta poate dispune infatisarea in persoana a partilor, chiar atunci cand acestea sunt reprezentate.

La art.83 :
Reprezentarea conventionala a persoanelor fizice
(1) In fata primei instante, precum si in apel, persoanele fizice pot fi reprezentate de catre avocatsau alt mandatar. Daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat, atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
(2) In cazul in care mandatarul persoanei fizice este sot sau o ruda pana la gradul al doilea inclusiv, acesta poate pune concluzii in fata oricarei instante, fara sa fie asistat de avocat, dacă este licentiat in drept.
(3) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat, in conditiile legii, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 13 alin. (2).
(4) In cazul contestatiei in anulare si al revizuirii, dispozitiile prezentului articol se aplica in mod corespunzator.


apelul se depune la instanta de fond (cea care ajudecat cauza si v-a expediat hotărârea) -Judecatoria Sector 3, sub sanctiune pt. neândeplinirea acestei cerinte a codului.Judecatoria, va expedia dosarul tribunalului Buc., loc unde se va judeca acea cauză.

Ultima modificare: Miercuri, 25 Decembrie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna ziua
Revin cu o intrebare daca imi permiteti.

Dupa Apel urmeaza Recursul? Adica pe o speta de recuperare pe cale separata a onorariu unui avocat se promunta trei complete de judecata?
1) DA, urmează o altă cale de atac numită recurs dar nu este obligatorie pentru nimeni ci doar trebuincioasă pentru cei nemultumiti de rezultatul din apel;
2) nimeni nu obligă ci doar nemultumirea uneia din părti a rezultatului obtinut în calea de atac numită apel, duce/conduce la folosirea căii de atac numita recurs si deci a "celor trei complete de judecată".

Alte discuții în legătură

Pentru recurs este obligatoriu un avocat udreacris udreacris Buna ziua ,Am un proces la care s-a dat hotarîre cu recurs.Trebuie sa pun OBLIGATORIU avocat sau pot face eu singur cererea de recurs ?multumesc (vezi toată discuția)
Reprezentare milan92 milan92 Pot sa reprezint sotia intr-un proces civil?Daca da cum si pe baza carui articol din cod civil?Va multumesc. (vezi toată discuția)
Obligatoriu avocat in recurs? catalina.p catalina.p intreb intr-un proces civil ( exemplu o contestatie la PV de contraventie ) daca se face recurs , este musai sa fie intocmit de un avocat si reprezentat pe ... (vezi toată discuția)