avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Clauze abuzive
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Clauze abuzive

Daca intr-un contract de credit dobanda variabila este considerata clauza abuziva, judecatorul nu are dreptul sa modifice clauza ci este obligat sa o elimine din contract?

Am inteles dintr- o emisiune TV ca este directiva 93/13/CE si mai multe decizii ale Curtii Europene de Justitie.
Cel mai recent răspuns: Carmen G , utilizator 11:59, 18 Decembrie 2013
Buna ziua,

Emisiunile TV nu reprezinta sursa de informare juridica, dimpotriva este vorba de dezinformare. jurnalistii nu au habar de notiunile de drept asupra carora se pronunta.

Instanta nu are cum sa modifice un contract care este guvernat de legea partilor decat prin anularea clauzei.
Dvs ati semnat acel contract (sau persoana pt care ati adresat intrebarea) deci partile au fost de acord cu acea dobanda variabila.
Dobanda variabila nu este ilegala, daca a fost convenita de parti la semnarea contractului.
Cred ca situatia prezentata la TV este similara cu a mea.
Am contractat un credit in euro cu dobanda fixa pe toata durata creditului, exprimata procentual, fara a depinde de euribor. Banca a modificat dobanda dupa o luna in baza unei clauze din contract care cica le-ar da posibilitatea sa modifice o dobanda fixa in caz de schimbari majore in economie.
Am actionat banca in judecata si instanta a hotarat ca acea clauza e abuziva deoarece nu poate fi verificata, termenul de "schimbari majore" fiind vag, nu se specifica mai exact la ce schimbari se refera, ce inseamna "majore" pt banca si a constatat ca banca interpreteaza clauza dupa bunul plac.
Acea clauza care permitea bancii sa modifice dobanda fixa a fost anulata, nu dobanda "variabila" practicata de banca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupul de clienti pierde procesul impotriva bcr. hotarari contradictorii. despre practica judecatoreasca "unitara" si echitate. Luisa Mitroi legalista.ro Luisa Mitroi legalista.ro Dupa ce, la Tribunalului Bucuresti, (dosar nr. 51316/3/2010) 130 de clienti ai BCR au obtinut eliminarea comisioanelor de adminstrare si de urmarire riscuri ... (vezi toată discuția)
Cerere de interventie in nume propriu carmen_miron carmen_miron As vrea sa stiu daca e bine sa introduc o cerere de interventie in nume propriu in procesul dintre oficiul pentru protectia consumatorului si banca la care ... (vezi toată discuția)
Micsorare rata banca clodet clodet 1)cum pot sa-mi micsorez rata lunara pe care o am de dat la banca? (vezi toată discuția)