avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Termen prevazut de lege
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Termen prevazut de lege

va rog sa-mi spuneti care este termenul prevazut de lege in care un proces verbal de constatare a contraventiei trebuie trimis de organul emitent catre primaria unde isi are domiciliul contravenientul
Cel mai recent răspuns: mpompim , utilizator 12:04, 30 Decembrie 2013
ordonanta 2/2001
De ce să se comunice la primărie? Procesul verbal se comunică contravenientului:

OG nr.2/2001:

ART. 25
(1) Procesul-verbal se va înmâna sau, după caz, se va comunica, în copie, contravenientului si, dacă este cazul, partii vătămate şi proprietarului bunurilor confiscate.
(2) Comunicarea se face de către organul care a aplicat sancţiunea, în termen de cel mult o luna de la data aplicării acesteia.



Dacă vă referiţi la executarea silită, sunt6 aplicabile prevederile art.39 alin.(2):

2) În vederea executării amenzii, organele prevăzute la alin. (1) vor comunica din oficiu procesul verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, neatacat cu plângere în termenul legal, în termen de 30 de zile de la data expirării acestui termen, ori, după caz, dispozitivul hotărârii judecătoreşti irevocabile prin care s-a soluţionat plângerea, în termen de 30 de zile de la data la care hotărârea a devenit irevocabilă, astfel:
a) pentru sumele care se fac venit integral la bugetele locale, organelor de specialitate ale unităţilor administrativ-teritoriale în a căror rază teritorială domiciliază contravenientul persoană fizică sau, după caz, îşi are domiciliul fiscal contravenientul persoană juridică;

Ultima modificare: Luni, 16 Decembrie 2013
themis, utilizator
Procesul verbal de constatare a contraventiei se trimite spre executare la primarie doar daca constituie titlu executoriu, adica e neachitat si impotriva lui nu s-a depus plangere contraventionala.
Potrivit Codului de procedura fiscala art. 141 Titlul executoriu şi condiţiile pentru începerea executării silite alin (7), transmiterea acestuia se face in termen de 90 de zile de la data emiterii.
"(7) Netransmiterea proceselor-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor în termen de 90 de zile de la emiterea de către organele competente atrage anularea acestora prin decizie de către conducătorul organului emitent. [...]"
Ultima modificare: Luni, 16 Decembrie 2013
Carmen G, utilizator
multumesc, dar este art.171 al.6 din Codul Fiscal care spune ca titlurile executorii se transmit spre executare in termen de cel mult 30 de zile de la data emiterii

nu am specificat faptul ca eu lucrez in cadrul primariei-executare silita.
art.171 al.6 spune ca titlurile executorii se transmit in cel mult 30 de zile de la data emiterii.

corectez art.141 al6 din og92
Ultima modificare: Miercuri, 1 Ianuarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Dar art 141 al 6 spune ca titlurile executorii se transmit in 30 de zile de la emitere.
Cum se aplica acest articol pt un proces verbal intocmit in lipsa si comunicat prin posta in termenul de o luna, tinand cont ca poate contravenientul ridica recomandata in ultima zi (deci dupa o luna) si mai are timp sa plateasca 15 zile de la data comunicarii?
Deci nu poate fi transmis spre executare in 30 de zile de la emitere pt ca inca nu constituie titlu executoriu.
Ultima modificare: Marți, 17 Decembrie 2013
Carmen G, utilizator

Alte discuții în legătură

Restituire amenda contraventionala Allynia Allynia Buna ziua, Avand in vedere faptul ca Ordonanta nr.2/2001 la Art.39 pct.2,prevede ca : in vederea executarii amenzii,organele...vor comunica din oficiu pv-ul ... (vezi toată discuția)
Termenul de trimitere al p-v de amenzi de catre politie la primarii pentru luare in evidenta ana55 ana55 termenul de trimitere al P-V de amenzi de catre politie la primarii pentru luare in evidenta,(deci ma refer de la data intocmirii si data trimiterii la ... (vezi toată discuția)
Decizie de imputare titirca titirca Va rog sa ma ajutati cu o speta a unui prieten(sa-i spunem X),angajat intr-o institutie publica: deci,X are ca atributie de serviciu sa inainteze organelor ... (vezi toată discuția)