avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj dupa divort

Buna ziua
Acum o luna am divortat pe cale amiabila, la starea civila. Acum intampin probleme cu privire la separarea de fostul meu sot.
Inainte de casatorie eu am dobandit un apartament cu acte de vanzare-cumparare, cu drept de avitatie viagera pentru mama mea. Dupa care am facut donatie pentru acest apartament catre viitorul meu socru, fiind in continuare valabil dreptul mamei de abitatie viagera Dupa o luna dupa ce am facut aceasta donatie, m-am casatorit cu fostul sot. In timpul casatoriei, noi am renovat apartamentul complet. Pentru unele lucurui avem facturi, chitante, dar pentru altele nu. De un an el are o alta relatie (pentru care am si dovezi concrete) si de aceea am ajuns sa divortam. Pe 4 noiembrie s-a pronuntat divortul, iar pe 4 decembrie am recuparat apartamentul, adica am facut o conventie de revocare a donatiei., in care se specifica ca totul revine la momentul dinaintea efectuarii donatiei. In momentul acesta eu sunt proprietara apartamentului, cu dreptul mamei de abitatie viagera. Fostul sot a plecat din aparatment, dar toate lucururile lui sunt inca acolo, el nedetinand o alta locuinta. Momentan sta la un camin si nu are unde sa-si tina lucrurile. Pe mine bineinteles ca ma deranjeaza acest lucru, dar nu stiu cum sa procedez sa incheiem mai repede socotelile.
V-am spus toata aceasta "poveste" pentru a intelege mai bine nelamuririle mele:
1. El sustine ca pana la partaj, toate bunurile din casa sunt inca commune si ca are dreptul sa vina oricand vrea el in casa. Este adevarat? Eu ii pot interzice cumva sa mai vina in casa pana la partaj?
2. Ce trebuie facut pentru partaj? Cine trebuie sa-l deschida? Cat costa si cine il plateste? Care sunt pasii care trebuie urmati, in cazul in care noi nu putem sa ajungem la o intelegere in privinta impartirii? In instant se cer facturi pentru toate bunurile din casa? Daca nu exista, cum se impart acestea?
Sper sa ma puteti lamuri si va multumesc antivipat pentru acest lucru.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 11:40, 20 Decembrie 2013
Pai ce aveti de partajat ? Ce bunuri aveti in comun?
Nu sunteti obligata sa il lasati in casa.
Ati avut mare noroc ca ati avut socru de buna credinta, alfel ramaneati sportiva.
daca este casa dvs. nu are nici un drept. in ce priveste bunurile puteti face un inventar si lucurile sa-l notificati sa si le ia.

oricare din parti poate formula actiunea de partaj. taxa este de 3% din valoarea bunurilor si o plateste cel care deschide partajul.
puteti sa va intelegeti la notar sau prin tranzactie, caz in care vi se poate restitui 50% din taxa de timbru.

despre probatoriu nu va poste spune decat un avocat care consulta cazul in speta.
De partajat avem investitia facuta in casa. Asta nu inteleg cum se poate face. Adica faptul ca am renovat peretii, am pus gresie, faianta, parchet. Am cumparat alta mobila. Pe unele dintre toate acestea existand facturi, pe altele nu.
Si inca ceva, in instanta acestea cum se impart? In functie de venitul fiecaruia pe toata perioada casatoriei? Eu am avut un venit mult mai mic decat al lui. Se ia in calcul si faptul ca am intretitnut casa in calitate de femeie? O avocata mi-a spus ca tinand cont si de acest aspect, procentul pentru partaj se face 50%-50%.
Inainte de a ne casatori, noi am locuit impreuna in acest apartament 3 ani. Mama mea a plecat de acolo, lasandu-ne singuri, fara sa ia absolut nimic. Eu pot spune si asta, ca un avantaj pentru mine? Adica sa se ia in calcul si faptul ca el a locuit si a beneficiat 3 ani de tot ce era in apartament pana sa incepem sa-l renovam?
Ultima modificare: Miercuri, 18 Decembrie 2013
BCF, utilizator
La partaj se pleaca de la prezumtia ca aveti cote egale, daca el va dori o cota mai mare, va trebui sa probeze ca a contribuit cu mai mult din bani proprii. Faptul ca a avut salariul mai mare, nu ii aduce automat o cota mai mare.
Pt renovari, are un drept de creanta, nu impartiti faianta de pe pereti. Va cere in instanta sa-i dati niste bani pt cat a investit in acel ap. daca nu cere timp de 3 ani de la divort, dreptul lui la actiune se prescrie.
Mobila o puteti imparti in natura sau va cere in cadrul procesului de partaj s-o pastrati dvs si sa-i platiti bani pt cota lui.
Din ce ziceti, nu aveti interesul sa promovati dvs un partaj. Daca vrea sa ceara.
Inca o data intreb, la ce lucruri ale lui va referiti.. imbracamnte sau ce si-a lasat la dvs ?
El spune ca dovedind cu adeverinta de la serv ca a avut slariul mai mare, are dreptul la mai mult.
Ma puteti lamuri si cu dovada facturilor, ceea ce am intrebat in primul mesaj?
Referitor la mobila, daca el imi cere sa o pastrez eu si sa-i dau bani (ceea ce mai mult ca sigur sa faca), eu pot sa refuz aceasta cerere? Iar banii pe care va trebui sa-i dau, banuiesc ca el va avea pretentia sa-i dau pe toti o data. Eu sunt obligata sa fac acest lucru? Sau pot sa cer achitarea datoriei in rate, aducand o adeverinta de la serv, prin care sa se vada cat am salariu si in functie de aceasta sa se stabileasca rata pe luna?
Referitor la lucrurile lui, ma refer la imbracaminte, acte, carti, obiecte personale.
Multumesc pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Divort cu partaj ContSters274581 ContSters274581 Buna ziua! Am hotarat cu sotul sa divortam de comun acord. Bunuri de impartit nu avem (Am stat doar 3 ani casatoriti) Fiindca a lucrat mult la renovarea ... (vezi toată discuția)
Partaj casa primita de la parinti ContSters57747 ContSters57747 Buna ziua, Sunt casatorit de 2 ani. Parintii sotiei vor sa cumpere o casa care e aproape gata (tencuita, izolata, cu termopane puse si instalatii ... (vezi toată discuția)
Partaj valerica123 valerica123 Buna ziua! As dori sa va intreb ce drepturi am in cazul unui partaj in situatia urmatoare: Imobilul in care am locuit impreuna cu fostul sot ... (vezi toată discuția)