avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cu partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cu partaj

Buna ziua! Am hotarat cu sotul sa divortam de comun acord. Bunuri de impartit nu avem (Am stat doar 3 ani casatoriti) Fiindca a lucrat mult la renovarea casei mele in loc de despagubire in bani doreste sa-i fac contract abitatie viagera pe o camera si dependinte.Eu sunt de acord si cu asta. Odata cu divortul se poate trece in sentinta si faptul ca am facut partajul ca sa nu ma trezesc peste cativa ani ca cere el partaj.? Cum ar trebui sa procedez sa fie bine si legal?
Copii nu avem.In cazul in care ne-am inteles cu partajul mai trebuie sa achit cei 3%?
La primarie se poate face si partajul sau numai divortul? Multumesc anticipat.Ma bucur ca exista acest site care ajuta asa multa lume cu sfaturi gratuite.
Daca nu aveti bunuri in comun, atunci nu aveti nici partaj de facut si nici nu aveti de ce sa achitati cei 3% care reprezinta taxa de timbru.

Munca ce a facut-o sotul la casa dvs. poate constitui pentru acesta un drept de creanta pe care si-l poate cere printr-o actiune in pretentii in instanta.

Daca va intelegeti, asa cum spuneti, ii faceti contractul de abitatie viagera la notar.

Sper ca intelegeti termenul de "abitatie viagera" :-/

Eu nu cred ca va convine sa faceti acest lucru... un cotnract de abitatie viagera presupune ca dvs. ii permiteti sa locuiasca tot restul vietii lui in imobilul respectiv, fara ca dvs. sa beneficiati de o suma de bani! :P
nu se poate trece in sentinta de divort ca ati facut partajul daca nu l-ati facut, initierea unei actiuni de partaj presupune achitarea taxei de 3%, insa nu aveti ce partaja daca nu ati dobandit bunuri in timpul casatoriei, puteti sa intocmiti orice conventie civila cu fostul sot.
Divortul il puteti obtine la primarie/notar/instanta. Partajul la notar ar fi indicat la notar, primariile nu au competente in acest sens.

Atat la notar cat si la primarie dupa inregistarea cererii de divort primiti un termen de 30 zile de gandire, dupa care daca staruiti in divort vi se elibereaza cerificatul de divort.

Dupa obtinerea certificatului de divort puteti pune problema partajului - insa doar la notar, nu la primarie.
Si nu stiti cam cat ar fi taxele notariale pt contract abitatie ? Aproximativ
Inteleg ca omul a lucrat la casa si corect e sa-i platiti munca, ar trebui insa sa va ganditi si la dvs si viitorul dvs. Viager -e pe viata, pe viata veti locui cu acest om, fiecare din dvs se poate recasatori, poate veti vrea sa vindeti casa.. poate e mai bine sa nu-l aveti vecin.

Despre costuri , intrebati un notar.
In momentul asta, sotul are un drept de creanta , stabiliti de comun acord care e suma si scrieti in act pt care suma si reprezentand ce, stabiliti acest drept de habitatie.

Alte discuții în legătură

Partaj dupa divort BCF BCF Buna ziua Acum o luna am divortat pe cale amiabila, la starea civila. Acum intampin probleme cu privire la separarea de fostul meu sot. Inainte de casatorie ... (vezi toată discuția)
Buna seara. sunt căsătorită timp de 24 de ani cu soțul meu. ... MelaMela MelaMela Buna seara. Sunt căsătorită timp de 24 de ani cu soțul meu. Locuim împreuna cu părinții mei, casa e pe numele tatălui meu. De ceva timp avem probleme ... (vezi toată discuția)
Recuperare cheltuieli cristina79 cristina79 Buna ziua Sunt in proces de partaj in urma divortului. Timp de 7 ani am locuit in garsoniera parintilor mei, careia, pentru a avea un minim de confort, i-am ... (vezi toată discuția)