avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Calcul salariu gresit si restituirea diferentei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Calcul salariu gresit si restituirea diferentei

Buna,

Am incheiat colaborarea cu o companie pe 15noiembrie, ieri am primit ultimul salariu pe care l-am retras si cheltuit cu drag. Astazi am fost sunat de catre un reprezentant al companiei care mi-a zis ca s-a produs o eroare la calculul salariului si ca trebuie sa restitui 200 RON prin virament bancar sau plata cash la sediul lor,ca imi arata si fluturasul de salariu.
Intrebarea este daca sunt obligat sa le restitui aceasta suma avand in vedere ca nu mai am contract cu ei de o luna, si daca da, cum ramane cu contributiile la stat? se calculeaza si ele,sau raman cu banii dati la stat pentru greseala lor?X-(

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:58, 17 Decembrie 2013
1. Potrivit art.256 alin.1 C.mun., salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.

2. Se va efectua o stornare a acelor sume/contributii in contabilitatea fostului angajator.
Multumesc pentru raspuns. Cum ma poate obliga o companie cu care nu mai am niciun contract sa le restitui acea suma?
Am inteles ca intrucat nu mai sunt salariat la ei, am fost scos din evidentele contabile ale companiei. In luna noiembrie cand s-a facut lichidarea, teoretic s-au intocmit si depus la somaj, sanatate, pensii, itm declaratii privind contributiile datorate si liste cu persoanle care au iesit din unitate si mi s-a intocmit nota de lichidare in care se specifica ca nu am nici o datorie financiara fata de ei. Nota de lichidare ar trebui sa fie atasata la cartea de munca. Diferentele respective ar trebui sa fi platite de cel care a calculat gresit sau se suporta de catre companie.
Ultima modificare: Marți, 17 Decembrie 2013
tryme, utilizator
Angajarea raspunderii patrimoniale a fostului angajat se face in termen de 3 ani de la data cand angajatorul a cunoscut sau, dupa imprejurari, trebuia sa cunoasca nasterea dreptului la actiune.
Conform Art. 258
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.

Ce reprezinta acest titlu executoriu? este o hotarare a vreunei instante? Pot surveni astfel costuri suplimentare de judecata pe care sa fiu obligat sa le platesc,sau pur si simplu este un document prin care mi se opresc doar cei 200 RON din primul salariu pe care il voi incasa ?

Nu vreau sa fiu rauvoitor dar vin sarbatorile si inca nu am gasit un loc de munca,suma aceasta nu o pot returna,dar nu am nimic impotriva daca mi se opreste legal din primul salariu.

Alte discuții în legătură

Avans din salariu Ella1803 Ella1803 Buna ziua, Am fost angajata la o companie in anul 2011, pe perioada determinata de 6 luni, din care prima luna si jumatate am fost plecata la training in ... (vezi toată discuția)
Retinere sume datorate de salariat Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Am urmatoarea problema: un salariat a incasat necuvenit niste sume de bani si acum pleaca din societate. Mai are de platit si niste pagube datorate ... (vezi toată discuția)
Grseala altora e greseala mea? Petra101 Petra101 Sunt intr-o mare dilema, dupa ce mi-am dat demisia, in cont trebuia sa imi intre banii pe o saptamana lucrata,dar mi-a intrat un salar intreg, nu imi venea sa ... (vezi toată discuția)