avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contributii obligatorii CAS pentru PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contributii obligatorii CAS pentru PFA

Buna ziua !
Am un pfa infiintat in luna octombrie 2012, cand mi-am si inceput activitatea. Din declaratia 220 pe care am dat-o atunci, venitul meu net era estimat la 700 lei. Atfel nu a fost necesar sa depun declaratia 600 pentru plata contributiei la pensii. Din declaratia 200 pe care am dat-o la inceputul anului 2013 rezulta ca profitul meu pe 2012, a fost de 8100 lei. Astfel cei de la finantate imi spun acum ca pentru veniturile realizate in anul 2012 nu trebuie sa platesc CAS ( tinandu-se cont doar de declaratia estimativa), dar ca pentru anul 2013 va trebui sa platesc tot anul, deoarece venitul lunar realizat in 2012 depaseste acei 741 lei/luna. Aici sunt deacord, trebuie sa platesc CAS dar mi s-ar parea normal ca sa platesc pentru cele 3 luni aferente anului 2012 si nu tot anul 2013. Practic ei imi zic si ca daca anul trecut realizam doar un singur venit ( de ex: 800 lei in luna noiembrie 2012) eu trebuie ca in anul 2013 sa platesc CAS pentru toate cele 12 luni aferente acestui an.
M-ar ajuta si un punct de vedere mai indreptatit avand in vedere ca nu sunt specialist in domeniu. ( cei de la finante au si ei opinii diferite :) )
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cristian1088 , utilizator 13:29, 19 Decembrie 2013
Buna ziua,

Obligatia de plata a CAS se stabileste in functie potrivit punctului 32 din normele art.296^22 in functie de:
venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din totalul veniturilor încasate a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;
– venitul estimat a se realiza potrivit art. 81 alin. (1) din Codul fiscal, în cazul contribuabililor care îşi încep activitatea în cursul anului fiscal;
– valoarea lunară a normelor de venit, obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la cele 12 luni ale anului după aplicarea corecţiilor prevăzute la art. 49 din Codul fiscal, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.
Contribuabilii care desfăşoară activităţi impuse în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut de lege, nu sunt obligaţi să se asigure şi nu datorează contribuţie de asigurări sociale, pentru anul fiscal următor.

Stabilirea asa cum se poate observa, in cazul dvs. se face pentru anul in curs, in functie de veniturile anului precedent, motiv pentru care consider solutia organului fiscal corecta.

Numai bine
Buna ziua,

Mi-am facut un pfa la inceputul lui Iunie si am completat declaratia 600. Iar acum la sfarsit de an veniturile mele sunt sub 778 / luna. Pot face ceva sa nu mai platesc CAS in urma legii 263/2010 art. 6 punctul IV ?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 600 pt.pfa carmenbn carmenbn 1.Am o PFA care a obtinut in anul 2012 venituri nete,ca medie de 670 lei pe luna(am impartit 8040 venit net anual realizat la 12 luni).Pt.anul 2012 nu am depus ... (vezi toată discuția)
Trebuie platit cas chiar daca venitul pfa a fost zero? lidiatarcatu lidiatarcatu Am infiintat un PFA in august 2012 avand ca obiect de activitate: montare de instalatii sanitare, de gaze si aer conditionat, eu nefiind salariata in decursul ... (vezi toată discuția)
Plata anticipata impozit pe venit+cass andreigabriela23 andreigabriela23 Sunt inregistrata fiscal din data de 10.09.2013 pentru activitatea de traducator si interpret autorizat.In urma deciziei de impunere anticipativa a impozitului ... (vezi toată discuția)