avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Blocarea liniilor de tramvai (blocarea drumului ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Blocarea liniilor de tramvai (blocarea drumului public) Dosar penal?

Buna seara!
Cu cateva zile in urma am facut o mare prostie .. Nu sunt deloc mandra de mine ..

In jurul orei 4 dimineata am ajuns in zona Baba Novac intersectie cu sos Mihai Bravu in vizita la o prietena. Dupa cel putin o ora pierduta in vederea cautarii unui loc de parcare intr un final am gasit fiind indrumata de prietena mea .Concluzia este ca am parcat masina pe marginea soselei cu o roata pe linia de tramvai. Prietena mea mi-a spus ca este in regula pt ca nu circula tramvaiul pe acea linie .

Dimineata ,gasesc masina mutata 2 m mai in fata politia locala asteptandu ma langa ..Spre ghinionul meu Linia de tramvai 1 fusese redata in folosinta de 2 luni.
Am prezentat documetele , am fost dusa la sediul politiei locale sector 3 cu masina de politie cu girofare de parca as fi fost cel putin o criminala in serie.De acolo domnii respectivi m-au trimis la politia rutiera unde am dat o declaratie in care am spus cele intamplate si cam atat. Nu m-au amendat nu mi-au luat permisul mi-au spus ca mi se face dosar penal dar nu prea ma pricep pt ca dansii mi-au explicat ca nu e nimic grav si nu apare la cazier si nu ma afecteaza cu nimic.

Mi-au mai spus ca e mai mult ca sigur posibil sa primesc acasa citatie de la RATB pt blocarea caii de acces deoarece ei au actionat in urma unui telefon din partea acestora..
Acum intrebarea mea este cum sa procedez in momentul in care voi primi aceasta citatie pt ca banuiesc ca vor cere niste despagubiri pt 245 minute in care masina a fost parcata pe linia de tramvai. Vreau sa mai mentionez ca tramvaiul a circulat urmand alta ruta .

Rugamintea mea este sa imi spuneti ce inseamna acest dosar penal care nu apare la cazier ? Imi va afecta cu ceva viitorul ?
Stiu ca este greseala mea pana la urma nu contest acest lucru dar tare teama imi este de un proces cu cei de la RATB si nu as stii cum sa procedez in cazul acesta
Va rog sfatuiti-ma !! !
Va multumesc din suflet

Cel mai recent răspuns: Tirlea Andrei , Consilier juridic 20:25, 20 Decembrie 2013
Art. 92 din OUG 195/2002

(3) Organizarea sau participarea, în calitate de conducător de vehicul sau de animale, la întreceri neautorizate pe drumurile publice se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(4) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (3) se sancţionează blocarea cu intenţie a drumului public, dacă se pune în pericol siguranţa circulaţiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic.

Asa cum precizeaza textul de lege indicat mai sus, vi s-a intocmit dosar penal pentru blocarea drumului public.
Sanctiunea este inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
In functie de probele administrate in faza de urmarire penala, vi se poate aplica o amenda administrativa.
Nu stiu daca sunt deplasata daca intervin dar sunt uimita nu de ce a-ti facut dv ci de ceea ce a facut prietena dv.Sunteti vinovata dar nu foarte vinovata.Vina cea mai mare o poarta prietena dv care v-a sfatuit sa va lasati masina acolo.Cum este posibil sa locuiesti intr-un bloc sau o casa de-a lungul liniei de tramvai si sa nu stii ca tramvaiul circula pe acolo?Eu in locul dv as face-o partasa si pe prietena la pedeapsa primita pentru fapta.Imi cer scuze dar nu m-am putut abtine sa nu o spun.
@Alexandrarares, vina nu ii apartine prietenei deoarece nu prietena conducea masina.
Orice conducator auto trebuie sa cunoasca prevederile codului rutier unde este permisa sau nu stationarea.
Daca prietena o indruma sa parcheze masina in mijlocul bulevardului ptr ca traficul era redus la ora aia trebuie sa o parcheze acolo?
Acum nu facem pe lupii moralisti si sa aruncam cu ce gasim. Inclusiv cei care nu au permis de conducere incalca prevederile codului rutier.
Sa nu imi spuneti ca in calitate de pieton ati traversat pana acum numai pe trecerea de pietoni!
@OanaIoana1 a si recunoscut ca a gresit si regreta fapta.
Este mai mult speriata de consecintele greselii avand in vedere ca pentru fapta savarsita a fost intocmit un dosar penal, aceasta fiind considerata infractiune si nu contraventie
Dosarul penal se va inchide cel mai probabil prin aplicarea unei amenzi administrative de vreo 1000 de lei si achitarea unor despagubiri catre RATB daca se vor solicita. Amenda administrativa nu se inregistreaza in cazier.
Ar fi de preferat asistenta judiciara din partea unui avocat, dupa cum se stie, justitia este cam legata la ochi iar RATB-ul are nevoie de bani pentru diverse cumparaturi.
Nu m-as grabi sa afirm ca sigur va primi amenda administrativa, amenda administrativa ar putea fi dispusa pe considerentul ca fapta nu prezinta pericolul social al unei infractiuni prin atingerea minimă adusă uneia din valorile apărate de lege şi prin conţinutul ei concret, fiind lipsita de importanţă. 245 de minute( aprox 4 ore), este posibil sa fie apreciat ca sa fi adus totusi atingere dreptului la libera circulatie a celorlalti participanti la trafic asa cum este incriminat in continutul art.92, este important cate tramvaie au fost blocate in aceasta perioada de la cursul normal, cate persoane(posibil zeci,sute) au fost determinate sa-si schimbe traseul obisnuit, sa fie puse in intarziere, pot fi reclamatii, sesizari, etc., nu vreau sa va panichez dar personal nu mi se pare chiar lipsit de importanta sa blochezi 4 ore circulatia tramvaielor pe o anumita linie.
Din acest motiv am considerat oportun ajutorul unui avocat.
Nu am vrut sa intru in detalii dar m-a surprins afirmatia ca linia s-a reluat cu 2 luni in urma iar prietena nu avea cunostinta despre acest lucru!

Alte discuții în legătură

Parcare pe linia de tramvai marius_fgr marius_fgr buna ziua,acum cateva zile mai exact Marti 7.07.2015 am parcat masina in piata iancului pe linia de tramvai unde se intoarce tramvaiul sau se duce pe strada ... (vezi toată discuția)
Legi parcare autoturism LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Stie cineva ceva legi care reglementeaza parcarile in Romania la modul general? De asemenea, stie cineva ceva legi care permit unor firme private ... (vezi toată discuția)
Ridicare autoturism in sibiu alexalex777 alexalex777 Buna ziua! Astazi am parcat, in jurul orei 9:00, pe strada Centumvirilor, în Sibiu, stradă cu sens unic, ce-i drept, poate prea aproape de intersecția ... (vezi toată discuția)