Conform art. 194 cod proc civ, cererea de chemare in judecata trebuie sa indeplineasca niste cerinte obligatorii. acestea trebuie verificate in procedura administrativa de judecator , cf art. 200 Cod proc civ, care , dupa ce notifica indeplinirea acestora , daca nu s-au indeplinit , anuleaza cererea.
problema pe care doresc sa o supun discutiei este urmatoarea: daca cererea este neregulara , dar judecatorul nu sesizeaza nimic se poate ridica prin intampinare exceptia anularii cererii? care ar fi rationamentul.
In situatia cand instanta anuleaza cererea in temeiul art.200 alin. 3 CPC, pe motiv ca a fost o actiune formulata cu incalcarea art.194 lit.cC.P.C si ca reclamantul nu a inlaturat toate nergularitatile in termenul de 10 zile de la cominicarea lipsurilor, cu drept de reexaminare in 15 zile.Puteti spune va rog din practica care sant sansele de reinvestire a instantei in urma depunerii cererii de reexaminare.Se pot complini lipsurile si atasa inscrisuri in acest sens prin aceasta cerere ? Mai are rost depunerea cererii in acest caz sau e mai indicata reintroducerea unei cereri regulare de aceasta data tinand cont si de a nu depasi termenul prescriptiei actiunii.?.
Părerea mea este că nu are rost ca reclamantul să formuleze cerere de reexaminare. Dacă el nu a îndeplinit solicitările instanței în termenul fixat de aceasta în acest scop, nu poate să își întemeieze cererea de reexaminare tocmai pe înlăturarea tuturor neregularităților cererii de chemare în judecată. Atât obligațiile cât și drepturile procesuale trebuie îndeplinite respectiv exercitate în termenele fixate de lege și de judecător.
Nu există o procedură specială. Procedați cum procedați de regulă: depuneți cererea de chemare în judecată la registratura instanței sau o trimiteți prin poștă, curier, fax sau poștă electronică.
Termenul general de prescripție este de 3 ani, dacă prin lege nu se prevede altfel. În anumite materii s-au prevăzut prin acte normative alte termene. De exemplu, în materie contravențională termenul de prescripție a dreptului material la acțiune este de 15 zile iar în materia contenciosului administrativ acest termen este de 6 luni. Alte termene de prescripție sunt reglementate prin art. 2518-2521 Cod civil. Prin urmare, acest termen depinde de obiectul litigiului.