In cauza, reclamantul X a inregistrat in 2008 o cerere prin care solicita instantei sa dispuna iesirea din indiviziune asupra unui teren. Ulterior,X a depus o cerere precizatoare prin care solicita iesirea din indiviziune asupra imobilului (locuinta si teren), atribuirea in proprietate exclusiva a imobilului,sa se ia act de tranzactia asupra imobilului intervenita intre X si fratii sai, Y si Z (acestia cedandu-i in 2000 cotele lor indivize) si sa se constate ca X are calitea de unic si exclusiv titular al dreptului de folosinta asupra jumatatii de teren in litigiu (pe cealalta jumatate detinand titlu de proprietate). X a mai depus la dosar o alta cerere precizatoare prin care a solicitat instantei sa ia act de tranzactia intervenita intre parti in 2000 si sa constate ca prin efectul conventiei mentionate are calitatea de unic si exclusiv titular al dreptului de folosinta asupra intregului teren.
In sentinta se mai mentioneaza faptul ca la termenul de judecata din 2010,X,prin avocat,a invederat ca obiectul cererii de chemare in judecata il reprezinta doar partajul folosintei restului de teren (a doua jumatate,fiindca pe cealalta are titlu de proprietate).
Instanta a hotarat,la final,ca admite cererea formulata si constata "doar" ca a doua jumatate de teren se afla in folosinta exclusiva a lui X.
Este corecta aceasta hotarare? Nu trebuia sa se tina cont de cerintele din toate cererile precizatoare depuse(pe langa cererea principala)? Mai ales din prima cerere precizatoare? Sau daca depui mai multe nu se tine cont decat de ultima? (desi nu cred asta). Si de ce instanta a retinut ca obiect al litigiului doar mentiunea de la termenul de judecata din 2010,si anume doar "folosinta"?
X prin capetele de cerere dorea constatarea dreptului de proprietate exclusiva asupra imobilului (cum e mentionat in prima cerere precizatoare), nu doar dreptul de folosinta asupra terenului (care este doar un alt capat,pe langa cel de proprietate exclusiva). Este corecta decizia instantei?
- Mă tată, zebra este albă cu dungi negre sau neagră cu dungi albe?
- Da, Bulişor...
Vedeţi dumneavoastră, pentru a constata dacă instanţa a avut sau nu dreptate ar trebui să ştim dacă acele cereri precizatoare au fost, în fapt, capete distincte de cerere, dacă au fost sau nu timbrate, dacă (netimbrate fiind) au fost anulate de instanţă, dacă, privite fiind ca modificări ale cererii iniţiale, au fost considerate sau nu tardive, dacă..., dacă..., dacă...
Adică, ar trebui să avem în faţă toate actele, în splendida lor succesiune.
mi-a placut asta cu tardivitatea cererii precizatoare
ca si cum cpc-ul permite completarea si modifarea orisicand sau marimea/micsorarea
catimii este considerata completare/modificare...in conditiile in care avem posibilitatea "disjungerii"
Perfect de acord cu Themis. La prima adulmecare, imi rasare ca jumatate de cerere sau ca cererea privind jumatate de teren era lipsita de interes... daca avea titlu, la ce sa constate o instanta ca are titlu?
Oricum, putem sti necesitatea concreta de a clarifica o sentinta din 2008 azi, in 2013? A aparut vreo problema juridica ulterior, in legatura directa?