avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală \\"Ce fel...!\\" versus \\"In ce fel...!\\"
Discuție deschisă în Cultură generală

"Ce fel...!" versus "In ce fel...!"

Buna ziua!
De curand, am fost corectata cand am exclamat: "Ce fel stau ele aliniate!" cu "In ce fel stau ele aliniate!"
Obisnuita sa spun prima varianta, nu imi dau seama ce anume este gresit, nu stiu care este regula care se aplica in acest caz. Ma puteti ajuta?

Sarbatori cu bine si liniste:)
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 18:16, 4 Ianuarie 2014
Pai este simplu.
Cautati sinonimul lui "ce", il inlocuiti in cele doua fraza si vedeti cum suna. :D

Mie mi-a iesit asa:
ce = care
"Care fel stau ele aliniate!" cu "In care fel stau ele aliniate!"
Deci? Cum suna mai bine?
Parca "In care fel stau ele aliniate!"

Deci corect imi suna: "In ce fel stau ele aliniate!" ... parca avea dreptate batranul care v-a facut observatie. Sa ii luati o bere!
Daca e exclamativa, corect este :"Cum stau ele aliniate!". Variantele date de dv. sunt populare, nerecomandate in limba literara.
Exclamatia este centrata pe aspectul circumstantial, modal, celelalte componente fiind certe (si subiectul, si predicatul este cunoscut). Constructia are forma dubitativa, dar sens enuntiativ (spun ceva ce stiu/vad, ma surprinde doar intensitatea sau un aspect secundar).
Daca era enunt interogativ, atunci era corecta varianta a doua (In ce fel stau ele aliniate?), fiind asteptat un raspuns (cate doua/ in linie/ umar langa umar etc).
In concluzie, niciuna dintre variante nu corespunde gramatical relatiei gandire logica-exprimare logica, ci variantei populare a exprimarii (sau limbii "vulgare"/neliterara).
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Ianuarie 2014
elena138, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gramatica... stan_iulia stan_iulia Acum cautam ceva pe net si am gasit o pagina a site-ului dex on line, pagina se cheama greseli frecvente in limba romana, unde explicatiile cum e corect si de ... (vezi toată discuția)
Judecatorul de camera preliminara comunica solutie [fara motivare] ... akiriac akiriac Judecatorul de camera preliminara comunica Solutie [fara motivare] de respingere a plangerii impotriva Ordonantei de clasare a unui dosar penal emisa de un ... (vezi toată discuția)
Dulce-i limba romaneasca! Sorin Farcas Sorin Farcas Dulce-i limba romaneasca (era) ..era o vorba – unde-i lege nu-i tocmeala : Textul de lege ce sanctiona violul in perioda domnitorului Nicolae ... (vezi toată discuția)