Se poate primi sentinta cu suspendare, intr-un dosar penal de inselaciune?
Art. 215 - alin 1, 2, 3, si 5 CP.
Este vorba de un leasing auto, a doua masini care au fost trecute prin mai multe firme, iar semnatura mea (si doar atat), apare pe contractul de leasing si pe biletul la ordin.
Pe contractul de leasing este numele administratorului firmei.
Administratorul firmei nici nu stia de aceste leasing-uri, iar masinile nu au fost trecute niciodata pe un alt nume, fata de persoana fizica initiala.
Acea persoana a facut tot "traseul" acestor masini si a intrat in posesia banilor, fara a mai plati vreo rata.
In cazul in care dosarul se va duce in instanta, judecatorul poate sa dea o pedeapsa mai mare decat termenul de prescriptie?
De exemplu, termenul de prescriptie se termina la 01.01.2016. Decizia finala a instantei, sa zicem, se da pe 01.02.2014. Poate sa fie pedeapsa mai mare de 1 an si 10 luni?
Daca da, dupa 01.01.2016 se poate elibera detinutul daca s-a terminat termenul de prescriptie?
Prescriptia se refera doar la timpul pe care statul il are la dispozitie sa descopere faptele si sa condamne definitiv vinovati, nu are legatura cu pedeapsa pe ca o poate primi inculpatul. Adica puteti primi o condamnare definitiva in ultima zi din prescriptie si ea sa fie de un x de ani corespunzator faptei d-vs
Deasemenea pe noul cod penal prescriptia speciala se duce la prescriptia normala + inca odata, deci in cazul d-vs 10 ani.
Pe de alta parte rugati avocatul d-vs (daca nu aveti va recomand sa va angajati) sa verifice daca cumva fapta nu s-a prescris deja.
Aplicand principiul legi mai favorabile si avand in vedere ca fapta a fost comisa in 2008, trebuie sa vedeti cand in 2008 a fost comisa ultimul act al infractiuni (nu ultima d-vs actiune ci ultima fapta in tot circuitul actiuni - miscarilor masinilor, etc) si cand a fost intrerupta prescriptia.
Prescriptia este intrerupta de un act de procedura in cauza - act de procedura in cauza inseamna act care trebuie comunicat ivinuitului sau inculpatului - , cercetarea preliminara a politiei fara inceperea urmariri penale nu ar trebui sa constituie act de procedura si declaratia din februarie 2008 nu ar trebui sa intrerupa prescriptia, pe de alta parte inceperea urmarii penale intrerupe prescriptia,si un act de procedura pentru oricine din cauza intrerupe prescripria pentru toti, adica daca au inceput urmarirea penala pentru cineva mai devreme atunci se considera intrerupta prescriptia.
Dupa cum a-ti spus d-vs inceperea urmarii penale a inceput abia in decembrie 2013. Rugati avocatul sa verifice exact data la care incepe sa curga prescriptia (ultima data din 2008) si data la prescriptia a fost intrerupta
Am discutat cu avocatul, o sa vina si un martor sa dea declaratii privind faptul ca a vazut persoana respectiva ca a utilizat masinile si dupa ce a facut contractul de leasing.
Si este utilizatorul de fapt.
Multumesc pentru raspunsuri, sper sa scap cu bine din acest dosar.