avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 163 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de mostenitor

cum se obtine un certificat de mostenitor,ce acte trebuie,si de unde se procura
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:55, 25 Decembrie 2013
Certificatul de mostenitor este emis de catre notarul public in urma dezbaterii unei succesiuni.

În cadrul procedurii succesorale, notarul public stabileste calitatea mostenitorilor legali si a celor testamentari (legatarilor) , întinderea drepturilor acestora, precum si compunerea masei succesorale. Calitatea de mostenitor si numarul acestora se stabilesc prin acte de stare civila si cu martori, iar bunurile ce compun masa succesorala se dovedesc prin înscrisuri sau orice ale mijloace de proba admise de lege.

Acte necesare la dezbaterea succesiunii in cadrul procedurii notariale
1. Cererea – se completeaza in fata notarului public. Cererea va cuprinde: data decesului si ultimul domiciliu al defunctului; numele, prenumele si domiciliul succesibililor, bunurile succesorale si eventualele datorii ale defunctului;
2. Actele de stare civila: (certificatul de deces al autorului, certificatul de nastere al succesorilor, si, dupa caz, certificatul de casatorie).
3. Actele de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile ale defunctului si certificat de atestare fiscala eliberat de Primarie (administratia financiara) referitoare la bunurile mobile si imobile ale defunctului.
4. Doi martori în completarea probelor privind existenta mostenitorilor
5. Pentru cei ce nu pot lua parte personal la dezbateri se va prezenta procura succesorala de reprezentare în forma autentica.
7. Testament (autentic sau olograf), daca defunctul a intocmit un astfel de act.

Detalii
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune costels costels deschiderea succesiunii se poate face la orice notar? se poate deschide succesiune in Bucuresti pt . ca proprietatea e in alt judet? (vezi toată discuția)
Succesiune tanasecatalin41@yohoo.com tanasecatalin41@yohoo.com maximul de ani pentru deschiderea succesiuniisi pasii ce trebuie urmati+actele necesare(cred ca au trecut vreo 15 ani) (vezi toată discuția)
Model cerere alexf alexf sunt secretara la primarie, am primit de la judecatorie o adresa prin care mi se solicita sa declar o vacanta succesorala.am inteles ca trebuie sa ma adresez ... (vezi toată discuția)