avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Rambursare anticipata credit PRIMA CASA
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Rambursare anticipata credit PRIMA CASA

Buna seara. As dori si eu sa stiu daca o banca are dreptul sa imi impuna, in vederea achitarii anticipate a unei parti din suma imprumutata, prezentarea de documente justificative, gen adeverinta de salariat din partea mea si a girantilor, pentru a putea plati anticipat din suma imprumutata. Sunt intr-o situatie destul de ciudata, in ideea ca pana de curand am tot facut plati anticipate (sume modice) fara sa fie nevoie de nici un act de genul mentionate mai sus. Nu inteleg schimbarea subita a bancii in aceasta privinta. As putea sa ma adresez la OPC in aceasta chestiune. Eu inteleg ca banca pierde bani daca eu platesc anticipat, dar si eu pierd bani daca platesc doar cum vor ei. Mentionez ca m-am uitat peste contract si nu am observat (sau mi-a scapat) sa fie mentionata o asemenea clauza sau modalitate de rambursare din partea bancii. Un pic de ajutor va rog . Multumesc
Cel mai recent răspuns: sora18 , utilizator 19:21, 3 Noiembrie 2019
Nu vad de ce trebuie sa justificati cu acte de unde aveti banii pentru platile anticipate. Este dreptul Dvs. de a face acest lucru. Stiu ca in trecut se platea un comision de plata anticipata, insa acum nu se mai plateste.
Cititi cu atentie contractul sau adresati-va unui avocat. Ar trebui sa notificati banca in acest sens, pentru ca nu au niciun drept sa va ceara astfel de documente.
Sa rambursati anticipat partial sau integral creditul datorat este dreptul dvs. si nu poate fi restrictionat de prezentarea unor documente care atesta provenienta banilor. Este absurd. Cereti sa vi se arate prevederea legala in baza careia solicita alte documente sau va resping cererea de rambursare anticipata.
Se poate retine un comision de rambursare anticipata numai in cazul in care aveti un credit cu dobanda fixa si acest comision a fost convenit in conventia de credit.
Daca ati mai facut rambursari partiale ale creditului si nu ati platit comision de rambursare anticipata,probabil aveti dobanda variabila (cum sunt majoritatea creditelor imobiliare).
Buna ziua. La Multi Ani si scuzati intarzierea raspunsului.
Dupa postarea de aici am trimis mail la sediul central (la relatii cu clientii parca) si mia venit un raspuns in care este specificat:

"Buna ziua,
Urmare solicitarii dumneavoastra transmisa pe office@banca-in-chestiune, va comunicam ca pentru efectuarea unei plati anticipate , titularul de credit trebuie
sa se prezite la banca pentru a completa formularul de plata anticipata.
Suma de bani se depune in contul curent si pe loc se efectueaza tranzactia , avand doua posibilitati:
1. pastrarea perioadei de rambursare
2. sau micsorarea termenului de rambursare , care se face in baza unui act aditional la contractul de credit.
Cand doriti sa rambursati anticipat va asteptam la sediul Bancii
Sarbatori fericite si un an plin de bucurii ."

Am fost intr-un final la banca si, din ce mi-au explicat cei de acolo, nu ei solicita adeverinta de salariat (o reevaluare a dosarului de credit) ci Fondul de garantare a statului in urma nu stiu carei conventii semnate de catre banca care a acordat creditul cu acest fond, motivul invocat sa se verifice daca eu mai sunt sau nu mai sunt eligibil la un credit cu o perioada mai mica de rambursare (adik in loc sa platesc 30 ani 150 euro lunar sa se verifice daca pot sa platesc 28 de ani 150 euro lunar) ceea ce mi se pare o aberatie.
Un angajat mai "cu cunostinte" mi-a explicat ca atata timp cat eu consumatorul/clientul vin sa cer o modificare a contractului (modificarea perioadei de creditare) banca sau terte parti implicate in contract pot impune anumite conditii pentru a aproba aceasta modificare.

Intrebarea mea este urmatoarea: Se poate sa fiu obligat sa prezint acte de venit? Daca respectiva conventie mi se aplica nu ar trebui mentionata in contractul de creditare? Are vreo influenta, conventia incheiata intre aceste doua institutii, asupra contractului de creditare atata timp cat nu este mentionata aceasta?

Multumesc si scuzati daca in anumite parti ale mesajului par incooerent.
Buna ziua,

Se poate sa fiti obligat sa prezentati acte de venit daca este prevazut acest lucru in contractul de credit. Majoritatea contractelor de credit prevad obligatia imprumutatului de a aduce dovezile solicitate ori de cate ori banca ii solicita.
Conventia la care fac referire e taman conventia care v-a permis sa luati un credit atat de ieftin ( cel mai ieftin si mai bun produs de pe piata ). Daca vi s-a aplicat cand ati luat creditul, de ce nu s-ar aplica si cand aveti niste obligatii rezultand din aceasta conventie?

Problema dvs e una principiala, va deranjeaza ca va cer actele respective sau nu aveti cum sa prezentati adeverinta?

Dvs sunteti obligat sa va dovediti solvabilitatea petoata perioada de derulare a creditului.

Nu prea are legatura cu rambursarea anticipata, dar probabil platiti anticipat atat de des incat i-ati obligat sa plateasca cu aceeasi moneda si sa va ceara acte suplimentare.

Incercati sa strangeti o suma mai mare si sa platiti . Nu platiti sume mici, economisiti doar cativa banuti si nu merita efortul.
Pai nu e problema de acte (dureaza ceva pana vin adeverintele), ideea de baza este ca nu vad motivul pentru care ar trebui sa prezint acte justificative (ca asa mi se par mie) in momentul efectuarii unei plati anticipate. Cei de la banca chiar mi-au dat de inteles ca daca fac plata anticipata fara sa modific perioada de creditare nu trebuie prezentate respectivele acte. Acum nu mi-o luati in nume de rau dar daca e nevoie de adeverinte si alte chestii pentru un tip de plata anticipata nu e nevoie pentru alt tip ??? sunt putin mai greu de cap dar mi se pare ceva nelalocul lui.
Cat despre faptul ca am facut multe rambursari anticipate, nu cred k este cazul. In 2 ani cred k am mai facut maxim 2 rambursari anticipate una de vreo 800 euro si a doua era ceva mai mica si mi s-a zis sa incerc sa mai adun bani k sa pot face o plata mai mare, lucru facut. Acum am o suma maricica si as dori sa ma lamuresc inainte sa fac plata anticipata. Multumesc

Alte discuții în legătură

Credit bancar janyna janyna La inceputul anului 2008 am incheiat un contract de credit - nevoi personale cu RAIFFEISEN BANK S.A. pentru suma de 10.198 EURO (mentionez ca este vorba despre ... (vezi toată discuția)
Plata anticipata credit prima casa raiffeisein Adrian_R Adrian_R Buna ziua, as dori sa va intreb daca este posibila plata anticipata a creditului Prima casa cu scurtarea perioadei de creditare fara a se plati dobanda ... (vezi toată discuția)
Comision administrare cont credit banca romaneasca dutzu dutzu Buna ziua, In data de 07.11.2007 am contractat un credit ipotecar in valoare de 55200 Chf la Banca Romaneasca. La momentul respectiv mi s-au oprit 552 chf ... (vezi toată discuția)