avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Poti da afara un sofer daca si-a pierdut permisul auto?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Poti da afara un sofer daca si-a pierdut permisul auto?

Un angajat pe post de sofer a produs un accident,fara victime si pagube si i s-a suspendat permisul auto pe o perioada de 90 de zile.Angajatorul doreste sa-i desfaca contractul de munca din motive imputabile salariatului.Este legal?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 22:22, 30 Decembrie 2013
Disciplinar nu are cum sa-i desfaca legal c.i.m. fara a efectua in prealabil o cercetare disciplinara.

Pentru nedeclararea accidentului in 24 de ore permisul se suspenda pentru 30 de zile si pentru 90 de zile.

Pe perioada cercetarii disciplinare se poate suspenda c.i.m. si atunci salariatul nu este platit.

Codul Muncii
Art. 49. - (1) Suspendarea contractului individual de muncă poate interveni de drept, prin acordul părţilor sau prin actul unilateral al uneia dintre părţi.
(2) Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator.
Art. 52. - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condiţiile legii;
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), dacă se constată nevinovăţia celui în cauză, salariatul îşi reia activitatea anterioară şi i se plăteşte, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.

Cum deja se cunoaste ca salariatul este vinovat se poate lua in considerare aplicarea unei sanctiuni disciplinare.

Art. 250. - Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.

Art. 248. - (1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
c) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Sanctiunile se pot aplica gradual iar pentru desfacerea directa c.i.m. angajatul ar trebui sa savarseasca o fapta foarte grava, cu intentie.
In cazul de fata fapta nu este atat de grava, un accident este considerat un eveniment neprevazut, savarsit in cele mai multe cazuri fara intentie, vehiculul trebuie sa fi fost asigurat astfel incat angajatorul nu a fost obligat sa plateasca daunele produse celuilalt vehicul.

In schimb angajatul poate sa fie pus sa plateasca daunele produse vehiculului daca accidentul s-a produs din vina sa.

Art. 254. - (1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Absente comancorinaadelina comancorinaadelina Buna seara , Am un salariat cu CIM pe perioada de 3 luni; (contractul inceteaza de drept in februarie 2016) de 2 zile absenteaza nemotivat, noi nereusind sa ... (vezi toată discuția)
Concediere, cim cu durata determinata CristinaLutiu CristinaLutiu Buna ziua. S-a facut o angajare cu CIM pe durata determinata din 10.02.2015.Salariatul nu respecta programul de lucru, are un comportament urat si ... (vezi toată discuția)
Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)