avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prestare munca normata in aceeasi zi in care incepe CO
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prestare munca normata in aceeasi zi in care incepe CO

Buna ziua,
Am o problema in ceea ce priveste faptul ca in ziua când am intrat in CO planificat am prestat un numar de 7 ore de munca in regie. Cum este legal?
Se poate intra in CO in aceeasi zi in care sunt de serviciu?
Pot fi platit in aceeasi zi ca muncitor care am prestart activitatea ceruta si tot in aceeasi zi ca persoana in CO?
Ma intereseaza ce reglementari legale exista in aceasta cauza deoarece mi se pare corect ca prima zi de CO sa fie urmatoarea zi dupa ce am prestart munca.

In mod concret pot intra in CO in ziua de LUNI in care am lucrat 7 ore efective si tot LUNI am in pontaj prima zi de CO? Cat de legal este?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters309014 , utilizator 18:42, 2 Aprilie 2014
Concediul de odihna se acorda in zile lucratoare.
Conform CIM dvs. aveti o norma de 8 ore pe zi. Nu este posibil sa lucrati 7 ore si din ora a opta sa intrati in CO, tocmai din considerentul ca efectuarea CO se face pe zile lucratoare, nu pe ore.
Corect este ca prima zi de CO sa fie ziua urmatoare celei in care ati lucrat.
Programarea CO nu este batuta in cuie, poate fi modificata, mai ales ca angajatorul v-a cerut sa lucrati in ziua care trebuia sa fie prima zi de CO.
@ Maddex

In primul rand , trebuie sa ne spuneti care este durata timpului de munca prevazut in c.i.m.

In al doilea rand, la situatia expusa de dvs. nu exista nicio reglementare expresa in legislatie.
Multumesc pentru raspuns. Angajatorul a facut o practica din a incepe CO al angajatilor intr-o zi in care angajatul lucreaza. Deoarece angajatorul are o firma de contabilitate a pasat raspunderea catre aceasta. Nu avem Sindicat care sa monitorizeze cat de legal este ceea ce face angajatorul in relatia cu angajatii. CIM prevede 8H/zi. Angajatii lucreaza program turnus respectiv 12 cu 24, 12 cu 48 - astfel ca in dimineata cand iese din tura de noapte si a prestat 7 ore (de la ora 0 - 7) angajatorul zice ca e prima zi de concediu. Chiar nu exista nici o reglementare legala? Consider aceasta practica un abuz si doresc sa imi spuneti ce este de facut.

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 2 Ianuarie 2014
ContSters309014, utilizator
Nu exista text de lege care sa reglementeze asa ceva.
In practica uzitata, prima zi de CO este prima zi ulterioara zilei lucrate .
Nu ati spus initial ca lucrati in ture.
Din experienta mea va spun ca o tura inceputa intr-o zi se ponteaza cu toate orele (12 ore) pe ziua de inceput, chiar daca o parte din acele ore se efectueaza de fapt noaptea, in ziua urmatoare. Asa se procedeaza la firma unde lucrez de peste 20 de ani. Urmeaza ziua de repaus de 24 ore, apoi se poate ponta o alta tura.
In ziua de repaus se poate incepe si concediul de odihna.

Alte discuții în legătură

Program de lucru andreea.ilic andreea.ilic buna. lucrez la o firma care urmeaza sa functioneaze cu puncte de lucru cu program de la 10.00 la 22.00. in fiecare punct de lucru vor lucra cate 3 angajati cu ... (vezi toată discuția)
Timp de odihna micro40 micro40 Buna ziua. as dori sa stiu care este timpul de odihna dupa 8 ore de munca , timp in care eu nu pot fi chemat din nou la munca. Mentionez ca lucrez in ture de 8 ... (vezi toată discuția)
Repaus minim dupa tura de 12 ore noaptea Iryna28 Iryna28 Buna ziua, Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati. Daca un angajat lucreaza in ture de 12 ore (7:00-19:00 si 19:00-7:00) si dupa tura de zi (7:00-19:00) ... (vezi toată discuția)