avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... revenire concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

revenire concediu medical

in urma discutiilor, am ramas nelamurit daca este legal sau nu ca un salariat sa revina la locul de munca inainte de terminarea concediului medical. exemplu am conecdiu medical 10 zile si dupa 8 vreau sa vin la munca de bunavoie. dau declaratie ca sunt apt. ma poate lamuri cineva daca este sau nu legal. mentionez ca am studiat OG 158, Codul Muncii si normele de contril ale casei de sanatate. nicaieiri nu am gasit interdicitia de a reveni din CM. stiu ca in practica se uzeaza asa ceva, dar ma intreb cat este legal ca angajatorul sa isi asume la un moment dat riscul de a primi la munca un salariat care nu este refacut sau care are inca concediu medical prescris de doctor? argumente sunt si pro si contra de aceea poate exista cineva care a avut o astfel de problema sa imi explice.
multumesc
Cel mai recent răspuns: laur7901 , utilizator 09:55, 10 Aprilie 2009
Trebuie sa ramaneti in concediu medical pe toata perioada pentru care vi s-a prescris. Aceste formulare sunt inregistrate la CAS si vizate de medicul de familie si nu puteti renunta la "cateva zile" acordate, pentru ca medicul este cel care stie perioada necesara vinderii in functie de diagnostigul inserat in certificatul medical. Daca doriti, cu acordul angajatorul, puteti sa nu-l declarati deloc si, pentru timpul cat nu ati fost la servciu. sa fiti pontat in concediu de odihna.. Altfel nu puteti modifica unilateral certificatul medical.
A veni la serviciu mai repede decat prevede certificatul medical este un risc si pentru ceilalti salariati care, in cazul unei boli mai grave, se pot contamina.
In nici o lege nu se interzice sa vii mai repede la serviciu din concediu medical pentru ca nu se poate acest lucru. Medicul care a emis certificatul medical stie mai bine cate zile sunt necesare pentru vindecare. Nu este bine nici pentru dvs. nici pentru cei din jur sa procedati in acest fel.
De altfel, concediul medical, cu certificat medical legal, "bate" orice alt act emis de alta autoritate.
De ce ar dori salariatul sa revina mai repede?Mai sunt salariati constiinciosi,care se gandesc si la interesele firmei?In general nu stiu cat sa stea mai mult in medical . Oricum este pontat in concediul medical si platit ca atare.
adevarat, mai sunt si salariati care isi dau seama ca interesele firmei coincid cu interesele personale, dar in caest caz nu cred ca este placut sa fi platit ca fiind in CM. nu inteleg ce este asa grav daca revine la o boala obisnuita cu 1 sau 2 zile mai devreme din CM... si sigur sa fie platit ca prezent? din multele discutii avute, astfel de cazuri se intampla si angajatorul il plateste pentru munca depusa, adica este pontat. nu am gasit nicaieri un articol care sa imi interzica revenirea din concediu medical inainte de terminarea CM.... sunt cazuri in care medicul acorda o luna de zile pentru recuperare, sa zicem entorsa, iar salariatul chiar isi da seama ca o luna este prea mult si doreste sa vina la munca. se poate ca angajatorul sa ii interzica revenirea? este sanctionabila de catre ITM sau casa de sanatate aceasta "fapta" a angajatorului de a accepta un salariat la munca care din initiativa si pe raspunderea sa revine la munca din CM? consider ca nu este o incalcare a nici unui drept ci mai mult, acordarea dreptului de a muncii.
privind mai pragmatic,i putem spune ca revenirea salariatului este atat in interesul statului cat si a angajatorului si binenteles a salariatului.
mentionez ca mi se pare normal ca salariatul care revine sa declare in scris sau pe spatele CM ca doreste intreruperea acestuia.
Ultima modificare: Joi, 9 Aprilie 2009
laur7901, utilizator
Aveti dreptate partial. Intr-adevar, nu exista specificat niciunde ca angajatul nu poate reveni la munca mai devreme de terminarea zilelor de concediu medical insa atat el cat si angajatorul se incumenta la niste riscuri daca accepta o asemenea situatie.
Daca pentru angajat s-au discutat mai sus retinerile intr-o astfel de situatie, angajatorul se poate expune mai multor riscuri, cum ar fi:
- acuzatii de exploatare a angajatului, ingnorand recomandarile de recuperare ale unui specialist (medicul)
- tentativa de evaziune fiscala, pentru ca, in general, cu exceptia primelor 5 zile, restul zilelor de concediu medical sunt suportate de catre Stat din FNUASS. Desi angajatorul plateste lunar angajatului salariu, cunatumul indemnizatiei de concediu medical este recuperata ulterior de catre angajator. Certificatul de concediu medical se depune intr-un anumit termen la casa de sanatate, pe baza caruia, angajatorul isi recupereaza banii pe indemizatia de concediu medical platiti angajatorului.

Eu as recomanda angajatorilor care accepta revenirea la munca a angajatilor aflati in concediu medical, pentru a evita posibilele inconveniente, sa nu ii ponteze prezenti pana la finele concediului medical.

Acum sincer, personal nu va inteleg insistenta pentru 2 zile. Daca discutam de o perioada de concediu medical mai mare, unde s-ar fi simtit diferenta la bani, ar fi fost o chestiune, dar pentru doua zile in plus sau minus, eu nu nu vad relevanta problematicii.

Alte discuții în legătură

Cum se ponteaza concediul medical pentru personalul care lucreaza in ture de 8 ore dorinelbraha dorinelbraha buna ziua cum se ponteaza concediul medical pentru personalul care lucreaza in ture de 8 ore? se trece in foaia de prezenta sambata si duminica? exista un ... (vezi toată discuția)
Recuperare sume din fambp cili1959 cili1959 Buna ziua .Am o mare nedumerire .Cum se pot recupera sumele suportate de catre angajator pentru plata indemnizatiilor pentru concedii medicale ale ... (vezi toată discuția)
Revenire la inainte de terminarea medicalului irinajunca irinajunca Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o nelamurire: am un angajat cu medical in perioada 01.12-30.12.2011 cod 01. insa el vrea sa revina la munca mai devreme, de ... (vezi toată discuția)