avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa timbru judiciar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa timbru judiciar

buna seara . va rog frumos sa-mi spuneti -1 daca am fost scutita la plata taxei de timbru deoarece am dovedit lipsa veniturilor , la sf procesului de succesiune voi fi obligata sa restitui acei bani ? 2. daca am beneficiat de scutire TTJ mai pot beneficia si de ajutor pt experti ? va multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: Marian Senchiu , Avocat 08:00, 3 Ianuarie 2014

Ajutorul public judiciar se poate acorda, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute de legiuitor (scutire/esalonare de la plata taxei de timbru, plata expertului, asigurarea asistentei prin avocat, etc) insa valoarea ajutorului public judiciar acordat, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute nu poate depăşi, în cursul unui an, suma maximă echivalentă cu 10 salarii minime brute pe ţară la nivelul anului în care a fost formulată cererea de acordare.

Citez:
ART. 18
Cheltuielile pentru care partea a beneficiat de scutiri sau reduceri prin încuviinţarea ajutorului public judiciar vor fi puse în sarcina celeilalte părţi, dacă aceasta a căzut în pretenţiile sale. Partea căzută în pretenţii va fi obligată la plata către stat a acestor sume.
ART. 19
(1) Dacă partea care a beneficiat de ajutor public judiciar cade în pretenţii, cheltuielile procesuale avansate de către stat rămân în sarcina acestuia.
(2) Instanţa poate dispune însă, odată cu soluţionarea cauzei, obligarea părţii care a beneficiat de ajutor public judiciar la restituirea, în tot sau în parte, a cheltuielilor avansate de către stat, dacă prin comportamentul nediligent avut în timpul procesului a cauzat pierderea procesului ori dacă prin hotărâre judecătorească s-a constatat că acţiunea a fost exercitată abuziv.

La fel, daca in cadrul unui proces de succesiune, partea care a beneficiat de ajutor public judiciar obtine in urma pronuntarii partajului o suma de bani sau imobile a caror valoare este mult superioara ajutorului acordat, instanta va dispune restituirea ajutorului public judiciar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutit taxa de timbru judiciar VikBemBem VikBemBem Buna ziua. Doresc sa fac un apel la o hotarare. Am fost scutit de taxa de timbru judiciar la prima judecata. Voi face cerere de scutire taxa timbru ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutor public judiciar sub forma scutirii de plata taxei judiciare de timbru del_gin1958 del_gin1958 Instanţa a stabilit că acordă ajutor public judiciar în sumă de 705 lei petenţilor. Întrebare: această sumă se recuperează de la petenţi în ... (vezi toată discuția)
Recuperare cheltuieli de judecata ContSters334096 ContSters334096 Daca reclamantul a primit ajutor public judiciar ( scutire taxa timbru ) , statul isi recupereaza cheltuiala de la pirit , daca acesta pierde procesul ? (vezi toată discuția)