avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare

sunt nascut in 11 feb 1962
am vechime in grupa I 5 ani 6 luni
vechime in grupa speciala 21 ani 7 luni
armata 2 ani
1 an grupa II
2 ani salarii compensatorii(cu virarea contributiei CAS)
Intrebare: care este data la care pot sa ies la pensie pentru limita de varsta?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 11:09, 3 Ianuarie 2014
Daca anii de grupa I-a sunt asimilati la conditii speciale,limita de varsta la 52 de ani.
Daca nu sunt asimilati la conditii speciale,limita de varsta la 54 de ani si 6 luni.
Cine poate sa spuna daca anii de grupa I se asimileaza la grupa speciala?
In Legea 380/2013, cea care recunoaste anii de grupa I exista exprimarea "cu exceptia anilor realizati in activitatati incadrate in consitii speciale". Atunci eu ma intreb daca sunt pierduti la calculul reducerii varstei de pensionare cei 5 ani si 6 luni munciti de mine in conditii de grupa I
H,G.257/2011

Art. 123
(1) Se asimileaza stagiilor de cotizare in conditii speciale perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, in care asiguratii au desfasurat activitati dintre cele prevazute in anexa nr. 2 la lege, pe durata programului normal de lucru din fiecare luna, numai in locurile de munca avizate in conditii speciale din cadrul unitatilor prevazute in anexa nr. 3 la lege, activitati incadrate, potrivit legislatiei anterioare acestei date, in grupa I de munca.
(2) Dovedirea acestor stagii de cotizare se face cu carnetul de munca, completat potrivit prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, si/sau cu adeverinte eliberate, potrivit legii, de angajatorul la care a lucrat persoana respectiva sau, dupa caz, de institutia care a preluat arhivele acestuia. Modelul adeverintei este prezentat in anexa nr. 12.
(3) Prevederile alin. (1) se aplica si asiguratilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au desfasurat activitati dintre cele prevazute in anexa nr. 2 la lege;
b) au desfasurat activitati numai in locuri de munca din cadrul unor unitati care, in urma reorganizarii, inclusiv prin preluarea partiala a patrimoniului, se regasesc la una dintre unitatile prevazute in anexa nr. 3 la lege;
c) anterior reorganizarii, au incetat raporturile de munca cu unitatea care a fost reorganizata.
(4) Dovedirea conditiilor prevazute la alin. (3) se face cu carnetul de munca, completat potrivit prevederilor Decretului nr. 92/1976, si cu adeverinte eliberate, potrivit legii, de angajatorul la care a lucrat persoana respectiva sau, dupa caz, de institutia care a preluat arhivele acestuia. Modelul adeverintei este prevazut in anexa nr. 13.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta pentru grupa de munca in vederea pensionarii cojocaurel cojocaurel Este necesara adeverinta de gr.de munca daca este trecuta in cartea de munca din perioada 1983-1993 vechimea .Am umblat la toate forurile competente pentru a ... (vezi toată discuția)
Grupa i de munca coco1961 coco1961 Am lucrat 20 de ani in grupa speciala la CFR, 3 ani si 6 luni in grupa II 100%, 3 ani si 8 luni miner subteran 100% la IPEG Campulung Moldovenesc. Casa de ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipat. roxanaioana roxanaioana Buna sera.Tatal meu este nascut in august 1959 si as dori sa stiu daca poate iesi in pensie anticipat.Lucreaza din 1977, 1977-1985grupa 2;1985-1991grupa1 iar ... (vezi toată discuția)