avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Aplicatie catre CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Aplicatie catre CEDO

Recurs pronuntat in 23.11.2012,atacat cu contestatie in anulare in data de 23.10.2013,contestatie admisa in parte,desfiinteaza in parte decizia de concediere,rejudeca recursul si il respinge ca nefondat.
Daca actiunea de introducere a contestatiei in anulare a avut succes in parte ,din motive extrem de evidente,dar din erori de judecata Curtea de Apel nu a anulat decizia de concediere,mai am sanse de a aplica la CEDO,de a fi in termenul de 6 luni ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 15:58, 4 Ianuarie 2014
CEDO, secţia IV, hotărârea Suominen c. Finlanda, 1 iulie 2003, 37801/97

Art. 6 impune ca orice hotărâre judecătorească să fie motivată, astfel încât justiţiabilul să poată observa care dintre argumentele sale au fost acceptate şi motivele pentru care unele apărări i s-au respins.
Art. 6 („Dreptul la un proces echitabil”). Echitabilitatea procedurii. Curtea a amintit faptul că art. 6 impune ca orice hotărâre judecătorească să fie motivată, astfel încât justiţiabilul să poată observa care dintre argumentele sale au fost acceptate şi motivele pentru care unele apărări i s-au respins. În speţă, Curtea a constatat că, printr-o decizie a unui judecător, reclamantei i s-a admis prezentarea a doar două probe în cadrul unei proceduri ulterioare, fără ca soluţia instanţei să fi fost în vreun fel motivată. În aceste condiţii, chiar dacă se admite faptul că instanţele interne beneficiază de o anumită marjă de apreciere asupra admisibilităţii probelor, art. 6 a fost violat.
Stimat forumist,

În ceea ce privește întrebarea dvs privind curgerea termenului de 6 luni este posibil ca, în cazul dvs special de admitere a căii extraordinare a contestației și de rejudecare a recursului, termenul arătat de Conveție să curgă de la rejudecarea recursului, ulterioară contestației. Prim urmare, eu aș calcula termenul de la finalizarea definitivă a procesului, respectiv rejudecarea recursului.Aceasta este o excepție a calculării termenului, care, ca regulă generală, nu privește căile extraordinare - cum sunt la noi contestația, revizuirea - decât în situația excepțională a admiterii și rejudeării recursului.

Cât privește obligația instanței de motivare, da există, în caz contrar fiind violat Art. 6 al Convenției, Totuși, prin motivare nu trebuie înțeleasă și comunicarea motivării.

În acest sens, ca precedente ați putea avea în vedere Cauza Tejedor García împotriva Spaniei, hotărârea din 16 decembrie 1997, Culegerea de hotărâri şi decizii 1997-VIII, § 31, p. 2796 şi Cauza Garcίa Ruiz împotriva Spaniei [GC], nr. 30544/96, §28, CEDH 1999-I):

,,Cu toate acestea, Convenţia nevizând la garantarea drepturilor teoretice sau iluzorii ci a drepturilor concrete şi efective, dreptul la un proces echitabil nu poate fi considerat efectiv decât dacă cererile părţilor sunt într-adevăr «audiate», adică, examinate legal de tribunalul sesizat. În acest sens, Curtea aminteşte că întinderea sarcinii pe care o au tribunalelor de a motiva deciziile lor poate varia în special în funcţie de natura deciziei. Chestiunea de a şti dacă un tribunal nu şi-a îndeplinit obligaţia sa de a face o motivaţie, care decurge din articolul 6 din Convenţie nu poate fi analizată decât în lumina circumstanţelor speţei.,,

,,Fără a solicita un răspuns detaliat la fiecare argument al reclamantului, această obligaţie presupune, totuşi, că partea vătămată să se poată aştepta la un răspuns specific şi explicit cu mijloace decisive pentru rezultatul procedurii în cauză (v., Cauza Ruiz Torija şi Hiro Balani împotriva Spaniei, hotărârile din 9 decembrie 1994, seria A nr. 303-A şi 303-B, p. 12, §§29 şi 30, şi pp.29 şi 30, §§ 27 şi 28)."

Cu stimă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Ianuarie 2014
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura in instanta, etape de urmat, cai de atac john99 john99 Buna ziua, Am citit cateva din discutiile de pe asest forum, dar pentru a fi sigur va rog sa imi spuneti care ar fi urmatorii pasi, in cazul meu. Am un ... (vezi toată discuția)
Plangere cedo bcory bcory Buna seara, Ma poate ajuta cineva cu un formular si cu ceva sfaturi pt. a redacta o plangere la CEDO? Fac precizarea ca am luat cunostiinta de durata de 6 ... (vezi toată discuția)
Procedura cedo si daune pentru calificarea motivelor de recurs ca fiind inadmisibile eagle_free eagle_free Buna seara, Va solicit ajutorul pentru a promova o actiune la CEDO pentru tatal meu, care s-a judecat pentru o actiune in contencios administrativ de ... (vezi toată discuția)