avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal + concediu lauzie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal + concediu lauzie

Buna seara...sunt insarcinata si data probabila a nasterii este pe 21 martie si as vrea sa intru de acum in concediu prenatal...ma intereseaza sa stiu daca cele 126 de zile sunt obligatoriu de luat sau nu. Inca nu m-am hotarat daca sa raman in concediu de crestere a copilului dar m-ar interesa sa aflu si care sunt conditiile de intoarcere mai devreme la serviciu...mentionez ca sunt profesor...va multumesc anticipat pentru timpul acordat si va doresc o seara placuta!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:38, 5 Ianuarie 2014
1. Salariatele au dreptul, în conformitate cu legislaţia în vigoare, la concediul de maternitate. Durata totală a acestui concediu este de 126 de zile şi este format din concediul pre-natal şi concediul post-natal .
Concediul de maternitate(126 de zile calendaristice) este format din:
- concediu de sarcina (concediu prenatal), care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere
- concediu de lauzie (concediu postnatal), care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere

Din cele 126 de zile de concediu de maternitate, numai primele 42 de zile de dupa nastere sunt obligatorii. Restul de 84 pot sa nu fie luate, daca ele nu sunt necesare.

art.16 din OUG nr.96/2003 : Pentru protecţia sănătăţii lor şi a copilului lor, după naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în condiţiile prevăzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lăuzie stabilit prin Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.

2. Odată ce concediul de maternitate a luat sfârşit, salariata poate fie să se întoarcă la muncă (situatie in care va primi pe langa salariu si stimulentul de insertie -500 lei), fie să solicite concediul pentru creşterea copilului, fie sa solicite

Concediul pentru creşterea copilului poate fi solicitat atât de mama, cât şi de tatăl copilului, cu condiţia ca, pe perioada concediului, celălalt părinte (care nu a solicitat concediul de creştere a copilului) să stea o lună în concediu de creştere a copilului.

3. OUG nr.111/2010, art.7:
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR.

(2) Stimulentul de inserţie prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. b), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.

(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă.

Astfel:
- daca optati pentru CCC cu o durata de 1 an, pentru acordarea stimulentului de insertie va trebui sa reveniti la munca inainte de implinirea varstei de 1 an de catre copil

- daca optati pentru CCC cu o durata de 2 ani, pentru acordarea stimulentului de insertie va trebui sa reveniti la munca dupla implinirea varstei de 1 an de catre copil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie ccc MisuMiha MisuMiha Buna ziua. Nelamuririle mele sunt legate de concediul prenatal/postnatal si indemnizatia de crestere a copilului. Povestea mea pe scurt este ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal postnatal mikaemy mikaemy Buna ziua!Va rog sa ma ajuta-ti daca se poate raspunzandu-mi la urmatoarea intrebare :Este posibil sa stau in concediu prenatal+postnatal mai putin de 126 de ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie pentru tatal copilului OanaSimion OanaSimion Buna ziua, As dori sa stiu cateva raspunsuri in privinta acestui stimulent de insertie. Sunt studenta ( din octombrie anul acesta, primul an de studiu). Sotul ... (vezi toată discuția)