avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dreptul la pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dreptul la pensie de urmas

Buna seara, imi puteti spune daca mama are dreptul la pensie de urmas dupa decesul tatului meu, ea avand varsta de 56 ani si o vechime in munca de aproximativ 13 ani. Mentionez ca in momentul actual ea este casnica. In cazul in care nu se incadreaza pentru pensie de urmas oare s-ar incadra pentru pensie de boala deoarece ea a fost operata de cancer de col uterin stadiul 1b in 2011.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: datr , utilizator 20:35, 7 Ianuarie 2014
1. - Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.

(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

- Pentru a va spune varsta standard de pensionare a mamei trebuie sa spuneti luna si anul nasterii.


2. - Se poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor decide ca se incadreaza intr-un grad de invaliditate.
- Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.
- Trimiterea catre medical specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.

Mama este nascuta in luna mai 1958, iar durata casatoriei a fost de 25 de ani jumate. Oare daca nu indeplineste varsta standard de pensionare nu se poate incadra nici pentru pensie de urmas, chiar daca nu are nici un venit? multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu sau pensie? AllyD AllyD Tatal meu a fost diagnosticat recent cu tumoare cerebrala, iar decesul poate surveni in orice moment. Are varsta de 62 de ani si este salariat. In ultimele 3 ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas leed_zeppelin leed_zeppelin buna ziua, Am varsta de 62 ani ,sunt pensionat cu gradul 1 de invaliditate de aprox 2 ani si am o vechime de 40 de ani neintrerupti in campul muncii,dintre ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor r3lutzu r3lutzu Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. Vreau sa stiu daca mama mea poate sa ia pensie de urmas,ea are varsta de 55 ani si sufera de o ... (vezi toată discuția)