Va rog sa ma ajutati, lucrez la un proiect pe exproprieri si nu am gasit nici o reglementare completa din care sa reiasa ce acte pot dovedi existenta dreptului de proprietate privata imobiliara in functie de modul de dobandire, respectiv conventional, judiciar, legal, succesoral si inclusiv in baza legii 213/1998, republicata si modificata ulterior. Desigur ca in mare stiu cam ce acte fac dovada proprietatii, dar imi trebuie informatii complete si concise. Imi puteti recomanda niste acte normative sau lucrari pe tema asta? Va multumesc!
Dovada dreptului de proprietate se face de regula cu titlu de proprietate care poate fi un act translativ de proprietate
(vinzare, domatie etc) , constitutiv ( titlu de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate) sau declarativ
( o hotarire de iesire din individiziune, de partaj succesoral etc.)
Puteti consulta orice curs de drept civil, drepturi reale unde gasiti si explivcatii privind actele care pot face dovada dreptului de proprietate, sau cu alte mijloace de proba admise de lege.
Da, dar mai sunt si alte situatii, de exemplu daca ai un contract de vanzare cumparare nu e suficient, trebuie sa dovedesti ca cel care a instrainat dreptul era la randul lui proprietar. Cat despre cursuri, am consultat doua de drepturi reale pana acum, unul scris de Corneliu Barsan si altul de Ioan Adam, insa n-am gasit nici un rand pe tema asta.
Ba contractul e suficient a dovedi proprietatea, de la caz la caz insa e nevoie de actele din istoric... pentru un due dilligence corespunzator. Scppul acestor acte trece mai departe de a dovedi proprietatea, el e acela de a arata ca pareta s-a interesat, a studiat actele, a depus toate diligentele sa se asigure ca acel contract e corespunzator intocmit.
Cat despre proprietatea privata, nu am inteles la care va referiti: a statului, a unei persoane de drept privat?
In drepturi reale aveti un capitol despre modurile de dobandire a proprietatii, nu se poate sa nu fie. Ele sunt 7: legea, conventia, hotararea judecatoreasca, accesiunea, uzucapiunea, traditiunea si ocupatiunea. Nu e ordinea in care le-am invatat, e ordinea in care le retin, logic...
Traditiunea si ocupatiunea sunt moduri de dobandire a mobilelor numai, asa incat, raman 5 moduri de studiat!
Cate acte se pot face in fiecare caz... fara numar! Nu pot fi adunate intr-o enumerare exhaustiva...
Cat despre dobandirea proprietatii in baza legii 213, acesta e un mod legal de dobandire a acesteia, la fel cum poate fi si dobandirea prin succesiune (legal sau conventional, in masura in care mostenirea este legala ori testamentara). Succesiunea nu e un mod aparte de dobandire a mostenirii.
Dealtfel, certificatul de mostenitor nu este un titlu de proprietate.
Ca sa descoperiti toate tipurile de acte, trebuie studiate toate modurile de dobandire, cu tot ceea ce trimit la ele: aproape tot codul civil, sincer... toate conventiile ce se pot incheia, toate legile care transmit proprietatea etc.
Cred ca e greu sa ajungi sa cunosti exhaustiv domeniul.
Dovada proprietatii
dienusa
va rog mult sa-mi spuneti daca TP face dovada proprietatii?sunt intr-un proces in care se incearca contrariu...chiar judecatoarea m-a intrebat daca am CF pe un ... (vezi toată discuția)