avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara ceruta de major
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara ceruta de major

Buna ziua!
Am si eu o intrebare,parintii mei au divortat cand eu aveam un an.Tatal meu nu mi-a platit pensie alimentara deloc,acum eu am implinit 18 ani si am mers la facultate.Am citit in sentinta ca era obligat sa imi plateasca pensie alimentara pana la 18 ani.Eu doresc sa il dau in judecata pentru pensie alimentara.Am ceva sanse sa imi plateasca pensie alimentara cat timp imi continui studiile?Si daca pot sa ii cer din urma,ca el nu are cu ce dovedi.Mama nu a facut niciun pas pentru ca o ameninta si ii era frica.Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 7 Ianuarie 2014
alexlupsa1, utilizator
Actionati-l in judecata pt a va plati pe perioada studiilor. Conditia e sa nu fiti si salariat.
Pt perioada din urma, puteti pune in executare hotararea, puteti recupera pensia restanta pe ultimii 3ani, nu mai mult.
Pana la implinirea varstei de 26 de ani aveti dreptul la pensie de intretinere, daca studiati si nu prestati nicio activitate remunerata.

Se poate proceda la executare silita , de asemenea, pentru sumele de bani neplatite, cu titlu de obligatie de intretinere.



In caz ca plata pensiei de intretinere este facuta cu rea credinta, timp de doua luni, cel putin , debitorul acestei obligatii raspunde penal , sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie, incriminata de art. 305 din Codul penal.



In cadrul procesului penal poate fi exercitata actiunea civila, alaturata celei penala, pentru recuperarea prejudiciului cauzat.

Actiunea civila cuprinde daune morale si materiale,cuantificate , dovedite de mijloace de proba , precizate defalcat.


Sanctiunile prevazute de Codul penal sunt alternative , amenda penala si inchisoarea.



In caz ca este platita pensia de intretinere, instanta de judecata are in vedere un caz special de individualizare judiciara a pedepsei , aplicat in cazul infractiunii amintite , suspendarea conditionata a executarii pedepsei.




Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata pensiei alimentare alinutza2705 alinutza2705 ce i se poate intampla tatalui, daca refuza plata pensiei alimentare? (vezi toată discuția)
Executare silita -obligatia de plata a pensiei de intretinere stratu23 stratu23 incep prin a spune ca sunt divortat si am un copil caruia trebuie sa ii platesc pensie dar nu vreau din anumite motive.intrebarea mea e ce se intampla daca am ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neplatita niste ani, recuperare 22Stefan22 22Stefan22 Buna. Parinti mei au divortat de multi ani. Eu mai am un frate, iar amandoi am fost incredintati mamei,tatal nostru trebuind sa plateasca pensie alimentara. ... (vezi toată discuția)