avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract ....................(intrebarea este de care?)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract ....................(intrebarea este de care?)

Am si eu o speta pentru care as dori cateva sfaturi.
"Tatal meu, care este despartit de mama mea din 2001, a mostenit anul acesta un apartament. Doresc sa fac un act intre mine si el, fara implicarea mamei mele, prin care el sa nu poata vinde apartamentul mostenit decat cu acordul meu.
El este deacord cu acest lucru numai ca ar vrea sa inteleaga exact care ar fi posibilitatile pentru a intocmi acest contract.
Mentionez ca eu sunt singurul lui copil si nici nu s-a mai recasatorit pana acum, nu vreau sa locuiesc in acel apartament pana ce el moare dar vreau sa ma asigur ca nu il va vinde fara acordul me , pentru ca in ultima vreme a cam dat in patima bauturii. Deasemenea eu voi suporta si toate cheltuielile legate de succesiunea dupa mama lui, pentru ca nu a facut-o, si voi suporta si toate cheltuielile aferente actului care trebuie facut.
Mai mentionez faptul ca abia in luna iulie voi implini 18 ani, daca acest lucru are vreo importanta
Va rog sa-mi spune-ti ce contract as putea sa fac si sa fie bine pentru amandoi, adica el sa fie sigur ca nu il voi da afara din casa?"

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:09, 10 Aprilie 2009
contract de vanzare - cumparare cu clauza de intretinere.Apartamentul legal iti va apartine dar ai obligatia sa-l intretii pana la moarte.
Dar in cazul in care nu doresc sa-l intretin nu se poate face un uzufruct viager?
Ba da.
Multumesc pentru raspunsuri, deci ca o mica recapitulare am doar 2 posibilitati?
1. vanzare - cumparare cu clauza de intretinere
2. vanzare - cumparare cu uzufruct viager.
Vanzare-cumparare cu drept de abitatie.
Daca insa apare vreun rezervatar, mai devreme ori mai tarziu, vei avea probleme cu neplata pretului. La fel daca in 3 ani de la scadenta platii pretului din contract tatal iti cere banii...

Mai e donatia cu instituirea unui uzufruct ori a unei abitatii viagere... Asta se poate ataca numai de rezervatari, daca mai apar mostenitori: se casatoreste, face alt copil... Sansele sa se indeplineasca o conditie pentru revocare sunt mici, foarte mici, asa incat in cazul asta tatal nu mai poate cere niciun pret.

Aveti grija sa aratati in act despre faptul ca e treaz, ca i s-a citit actul, ca intelege ceea ce semneaza si ca notarul a constatat starea lui de sobrietate. Ca sa nu spuna ca l-ati imbatat si l-ati pus sa semneze.
Donatia, ca si vanzarea, se poate face si cu un minor, daca sunteti incredintata mamei semneaza si ea si dv.
Tineti-ne la curent!

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare sau? Luiza P Luiza P Buna ziua. Ce fel de contract ar fi cel mai bine sa fac cu bunica mea, pentru ca sa pot mosteni apartamentul ei fara ca sa fie atacat de eventuali ... (vezi toată discuția)
Donatie sa contract de v/c annes3 annes3 buna ziua - am si eu o rugaminte la dvs cine ma poate ajuta cu un sfat. urmeaza sa ma casatoresc si mama mea vrea sa-mi lase casa sub o forma in care sa nu ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare imobil intre parinti si copil Tunderbild Tunderbild Buna ziua Situatia mea este urmatoare: Mama mea a divortat si din a doua casatorie am un frate vitreg... Fiindca eu am grija mai mult de mama si pot sa zic ... (vezi toată discuția)