avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... E legal sau nu? Anuntare desfiintare post dupa 2 ani ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

E legal sau nu? Anuntare desfiintare post dupa 2 ani si 7 luni

buna ziua! In acest moment sunt la sfarsitul concediului de crestre si ingrijire copil iar angajatorul mi-a inmanat o instiintare si-o notificare prin care am fost anuntata ca postul mi-a fost desfiintat in 01.06.2011 conform art.65 al 1 Codul Muncii. Precizez ca-n anul 2011 eram angajata legal si insarcinata. In cat timp de la desfiintarea postului trebuie anuntat angajatul? Este legala si corecta instiintarea angajatorului dupa 2 ani si 7luni de desfiintarea postului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:30, 7 Ianuarie 2014
salariatele gravide, care au nascut recent sau care alapteaza (in aceasta categorie se includ si salariatele aflate in plata stimulentului de insertie)
salariatele care se afla in concediu de risc maternal
salariatele care se afla in concediu de maternitate
salariatele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani (3 ani, dupa caz)
salariatele care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani (18 ani, dupa caz)


Este interzisa concedierea salariatei care se intoarce la lucru din concediul de risc maternal, timp de 6 luni dupa revenirea acesteia in unitate. Aceasta interdictie este valabila pentru o singura intoarcere la lucru din concediul de risc maternal.

Totusi, salariata aflata in una din situatiile enumerate mai sus poate fi concediata in caz de reorganizare judiciara a societatii sau de faliment.

Cui se pot adresa salariatele care au fost concediate ilegal

In cazul in care salariata aflata in una dintre situatiile descrise mai sus este concediata din motive legate de starea sa, are dreptul sa conteste decizia angajatorului la instanta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia.

Baza legislativa

OUG 96/2003

Art. 21

(1)Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a)salariatei prevazute la art. 2 lit. c)?e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b)salariatei care se afla in concediu de risc maternal;
c)salariatei care se afla in concediu de maternitate;
d)salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 3 ani;
e)salariatei care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 18 ani.

(2)Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea salariatei in unitate.

(3)Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.


Sursa:
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 7 Ianuarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Da, este legala desfiintarea unui post . Concedierea dvs se va produce dupa terminarea CCC.

Legea nu interzice desfiintarea unui post pe perioada CCC , ci numai concedierea pe durata CCC, exceptie facand cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare post in concediul de crestere a copilului tumonique tumonique sunt personal civil la politia de frontiera, ma aflu in concediul de crestere a copilului pana la 2 ani pana pe 29.04.2012 si datorita reorganizarii ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare la intoarcerea din crestere ingrijire copil ContSters145455 ContSters145455 buna ziua, va rog sa ma lamuriti intr-o problema. in septembrie urmeaza sa ma intorc la serviciu dupa concediul pt. ingrijirea copilului.intre timp, la firma ... (vezi toată discuția)